KRISTIANSAND : Gunstein Bakke er én av de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris med romanen "Maud og Aud. Ein roman om trafikk". Han stiller i klassen skjønnlitteratur, sammen med forfatterne Tiril Valeur og Øystein Hauge. Romanen handler om biltrafikkens innvirkning på livene våre. Bilens betydning analyseres i detalj med utgangspunkt i hvordan en families liv i løpet av ett sekund blir endret for alltid – en mor som dør, en far som kvestes, et tvillingpar som forsøker å fortsette. Den tar også opp olje, organdonasjon, trafikkovervåking og om de små bevegelsene som inngår i de store.

Stemme på beste bok

Sorl_Litteraturpris_web.png

— Hvorfor bør folk stemme på din bok?- Det må jo være om de synes jeg har skrevet en bedre bok enn de to andre nominerte. Jeg kan ikke tenke meg en bedre grunn. Man må stemme på den beste boka, det er sånn det skal være.

— Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

— Nei, men jeg regner med at de vil komme min vei når jeg skal på forfatterturneen med de andre som er nominert til Sørlandets litteraturpris. Da skal jeg se på dem. Jeg har ikke lest så veldig mye om dem, for å være ærlig.

Ta pris på alvor

maud og aud.jpg

— Hva synes du om denne litteraturprisen?- I og med at de nå har skilt skjønnlitteratur og sakprosa, så går det an å begynne å ta den på alvor. Tidligere har de blandet ulike kategorier, noe som har sett en smule bisart ut. Kan man vurdere lyrikk opp mot strikkeoppskrifter? Hva er hensikten? Det har sett ut som om det å ha en pris i seg selv har vært det viktigste, ikke blikket for og behandlingen av den litteraturen den skal omfatte. I år er mer sammenlignbare bøker stilt opp mot hverandre, og da kan prisen bygge anseelse. Når dette er sagt, er det nærliggende å mistenke at juryen har tenkt: "Vi får ta én roman, én diktsamling og én barnebok." Det er i hvert fall vanskelig å forstå hvordan det er mulig å overse Øyvind Ellenes' roman "Fire hundre franske fornærmelser", som hørte til fjorårets klart beste utgivelser uavhengig av både sjanger og regiontilhørighet.

"Merkelig" roman

— Hva gjør du nå?

— Akkurat nå sitter jeg på forlaget mitt i Oslo og sender ut eksemplarer av diktsamlingen min "Murskueteknikkane", som akkurat kom, ut til venner og kjente.

Dette skrev anmelderen:

Romanen "Maud og Aud. Ein roman om trafikk" ble anmeldt i Fædrelandsvennen i november i fjor. Da skrev vår anmelder blant annet dette: "Eg har alt nytta ordet «merkeleg» om denne romanen. Den som søkjer ei logisk forteljing frå side ein til side 200 skal ikkje lese dette. Men søkjer ein innsikt i vår eiga tid, våre medvitne eller umedvitne tankar kring det å vere reisande menneske i 2011, det å forbrenne fossile drivstoff i dag, det å late seg blinde av farten, å trasse naturkreftene og gje seg framsteget ukritisk i vald - då er dette ei bok å gje seg i kast med."

PS: Fredag kan du lese intervju med Tiril Valeur, som er nominert til Sørlandets litteraturpris med barneboka "Polly-Esther på monsterfest".