KRISTIANSAND/OSLO: Arild Andresens film "Kompani Orheim" var Norges kandidat til å vinne Nordisk råds filmpris for 2012. Men det var den svenske filmen "Play", regissert av Ruben Östlund, som i dag ble utnevnt til vinner, under en seanse i Operaen i Oslo. De øvrige nominerte var finske "Kovasikajuttu" ("The Punk Syndrome"), "Á annan veg" ("Either Way") fra Island og den danske filmen "En kongelig affære".

PLAY: Play hadde verdenspremiere på Directors Fortnight i Cannes i 2011 og vant Coup de coeur-prisen. Filmen har siden mottatt en rekke store internasjonale priser, og hadde premiere på norske kinoer januar 2012. Her ser vi Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowle, Kevin Vaz fra en scene i filmen. Foto: Plattform Produktion

Juryen, som består av filmeksperter fra de fem nordiske landene, begrunner valget av årets vinnerfilm slik: «Regissør Ruben Östlund bekrefter her igjen sin posisjon som en Nordens mest originale filmskapere. Gjennom sitt pågående kunstneriske prosjekt – å dissekere og analysere menneskelig oppførsel – presenterer Östlund tankevekkende innsikter i sosiale roller og rollespill. Den stilistiske bildebruken, fortellingens nådeløse takt og forbløffende prestasjoner fra ikke-profesjonelle skuespillere gjør "Play" til et fysisk smertelig drama som tvinger oss til å reflektere over viktige spørsmål i moderne vestlige samfunn.»

Selve prisen, som består av 350.000 danske kroner, skal deles ut under et fellesarrangement i Helsinki 31. oktober, der alle Nordiske råds priser (film, litteratur, musikk og natur/miljø) deles ut.

Andresen applauderer

Arild Andresen har ikke sett "Play" selv ennå, men har den på DVD hjemme, og har planer om å se den snart.

Jeg så Ruben Östlunds forrige film, "De ufrivillige", og den var veldig god. Han er en flott filmskaper, så prisen er nok fortjent. Det er bare å applaudere. Jeg synes det var spennende å bli nominert, nesten en seier i seg selv. Vi får håpe Norge tar hjem prisen neste år , sier Andresen.

"Kompani Orheim" ble allerede før Norgespremieren i vår kåret til Beste Nordiske film under filmfestivalen i Göteborg, og skuespillerne Kristoffer Joner og Cecilie Mosli fikk Amanda for beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige birolle under årets Amandautdeling. Andresen vant også Kristiansand Kinos filmpris for 2012 med denne filmen.I år blir Nordisk råds filmpris delt ut for niende gang. I fjor mottok Pernilla August prisen for "Skyggesiden", og tidligere har den gått til markante filmer som "Submarino" (2010), "Antichrist" (2009), "Du levande" (2008), "Kunsten at græde i kor" (2007), "Zozo" (2006), "Drabet" (2005) og "Mannen uten minne" (2002).