FAMILIEDRAMA: "Kompani Orheim" er den siste filmen i trilogien om Jarle Klepp, og handler om tida da Jarle Klepp bodde hjemme hos sine foreldre og het Orheim til etternavn. Her er skuespillerne Cecilie A. Mosli, Vebjørn Enger og Kristoffer Joner. Foto: Filmweb

HAUGESUND: «Kompani Orheim» er regissert av søgnemannen Arild Andresen.

— Jeg vet ikke! Jeg har faktisk ikke sett filmen på ordentlig, og jeg gjør bare jobben min så godt jeg kan. Derfor er det vanskelig å måle rollene opp mot hverandre, svarte en glad, men litt beskjemmet Kristoffer Joner da Aftenbladet spurte ham om hvordan han selv rangerer rollen i "Kompani Orheim", som mange mener er hans beste rolleprestasjon noensinne.

Da hadde han nettopp vært gjennom en nærmest uendelig fotoseanse i presseområdet sammen med vinneren av Beste kvinnelige hovedrolle, svenske Noomi Rapace, som han spilte sammen med i «Babycall».

Joner, som også vant Amanda for sin rolle i «Naboer» i 2005, fikk kveldens første trampeklapp da han ble annonsert som vinner. En tydelig glad Joner, takket sjenert, og brøt så ut: - Eg lige ikkje å stå her!

Amanda til Jarles mor

Cecilie A. Moslis stavangerdialekt og skuespillerinnsats som Jarle Klepps mor Sara, skaffet "Kompani Orheim" kveldens første Amanda.

Cecile A. Mosli (39) fra Tromsø fikk sin første Amanda da hun vant prisen for beste kvinnelige birolle under Amanda-utdelingen i Festiviteten i Haugesund i kveld. Den glade vinneren smilte bredt da hun fikk overrakt statuetten av Pål Sverre Valheim Hagen, og takket Tore Renberg for å ha skrevet den fantastiske historien, og så resten av «Kompani Orheim»-kompaniet.

Prisen for beste mannlige birolle ble delt ut av Pia Tjelta, og gikk til Jon Øigarden for filmen «Varg Veum – I mørket er alle ulver grå». Også han fikk Amanda for første gang. I denne kategorien var også Kristoffer Joner nominert for "Babycall", men det blir altså ikke to priser på Joner i kveld.

I kategorien Beste barnefilm, der de tre nominete filmene var de tre norske barnefilmene som ble laget i året som gikk, var det hestefilmen «Til siste hinder» som slo best an hos juryen. Altså ingen pris til «Knerten i knipe", som er regissert av Arild Østin Ommundsen.

Prisen for beste kortfilm gikk til filmskolestudentene Izer Alius (regi) og Elisabeth Kvithyll (produsent) eksamensfilm «Å vokte fjellet». Den ble for øvrig delt ut av nybakt Amanda-vinner Cecilie A. Mosli.

Beste kvinnelige skuespiller

Prisen for Beste kvinnelige skuespiller, der det bare var to nominerte grunnet få kvinnelige hovedroller, ble delt ut av Mads Ousdal. Han oppfordret regissørene i salen om å bruke landets flinke kvinnelige skuespillere i mye større grad framover.

Vinneren Noomi Rapace for filmen «Babycall», er sist sett i hovedrollen i Ridley Scotts «Prometheus», og har siden innspillingen av «Babycall» fått et stort gjennombrudd i Hollywood. Da hun smilende mottok Amanda-statuetten, takket hun både Pål Sletaune og medspiller Kristoffer Joner.

Etterpå ventet det som må være tidenes mest intense blitsregn på henne i presseområdet. Rapace smilte og poserte, både alene og etter hvert sammen med Joner.

Prisen Folkets Amanda er stemt fram av VG Netts lesere, og alle de 28 filmene som er lansert i året som gikk har vært med i avstemningen. Ikke uventet gikk prisen til «Hodejegerne», som både var en gigantisk publikumssuksess i Norge, og som også har gjort det svært bra i utlandet.