PREMIERE: Filmen "Kompani Orheim" Hadde nylig verdenspremiere under Gøteborg International Film Festival. Filmen stilte med skuespillere og regissør, fra venstre Kristoffer Joner som spiller far Terje Orheim, regissør Arild Andresen og Vebjørn Enger som spiller unge Jarle Orheim. Foto: Wenche Schjønberg, Scanpix
Jarle Orheim (Vebjørn Enger) og Helge Ombo (Glenn André Viste Bø) i "Kompani Orheim".-

GØTEBORG: "Kompani Orheim" har, sammen med "Sønner av Norge", konkurrert med seks andre filmer om Gøteborg-festivalens Dragon Award til Beste nordiske film. Regissør Arild Andresen, som er fra Kristiansand, og produksjonsselskapet Motlys AS deler prisen som er på en million svenske kroner.

— Dette er en fantastisk start for "Kompani Orheim". Etter å ha jobbet med filmatiseringen over en femårs-periode, er det enormt tilfredsstillende å motta en stor og viktig pris som Dragon Award like etter verdenspremieren. Nå gleder vi oss stort til å vise filmen for publikum hjemme i Norge, sier regissør Arild Andresen ifølge en pressemelding.

Strålende fornøyd

«Kompani Orheim» kjempet mot sju andre nordiske filmer, deriblant norske «Sønner av Norge» som er regissert av Jens Lien, om den høythengende nordiske prisen. Prisen er på 1 million svenske kroner og er dermed en av de mest verdifulle filmskapere kan vinne.

— Hurra, sier en smilende regissør til NTB.

Han er over seg av glede, og sier at dette var veldig uventet.

— Man kan ikke gå rundt og forvente en slik pris. Men jeg står veldig inne for filmen. Jeg er stolt av filmen, ikke minst av skuespillerprestasjonene, sier Andresen til NTB.

Her er juryens begrunnelse:

"Prisen for beste nordiske film går til en film som forteller om en familie som lider under farens brutalitet. Vi tror at dette har vært og fortsatt er, den forferdelige erfaringen hos mange barn, å bli moralsk, psykisk og til og med fysisk mishandlet, ofte av sin far, uten å få noen hjelp av sin mor. Filmens hovedperson, sønnen, lærer seg gjennom hele filmen å trosse og mistro sin far, noe som er meget vanskelig å lære og å forstå for et barn: at en forelder helt egoistisk kan bruke sin makt over et barn for å kue barnets vilje. At forelderen er mislykket. Takket være et ekstremt fint skuespill av hovedrolleinnehaveren ble vi dypt rørt av å følge den unge hovedpersonen og hans vanskelige opplevelser."

Juryen har bestått av den østerrikske regissøren Jessica Hausner, den svenske regissøren Björn Runge, den finske skuespilleren Linda Zilliacus, den islandske festivalsjefen Hrönn Marinsdöttir og den norske filmfotografen John Andreas Andersen.

"Sønner av Norge" fikk filmkritikerprisen fra den internasjonale filmkritikerorganisasjonen (FIPRESCI).