Konservator ved Sørlandets Kunstmuseum, Karl Olav Segrov Mortensen, og Arkivet-direktør Audun Myhre. Foto: Eva Myklebust
Ingunn Foss overrekker tildelingsbrev på 143.750 kroner til Audun Myhre og Stiftelsen Arkivet. Foto: Eva Myklebust

— Dette åpner for at vi kan få penger fra flere hold. Jeg tror at det blir mer interessant for private aktører å komme med penger når de vet at det forsterkes fra statlig hold. Det er et bedre argument når vi skal ut og skaffe penger til prosjekter, sier Karl Olav Segrov Mortensen, konservator ved Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) til Fædrelandsvennen.

Fredag mottok både SKMU og Arkivet midler gjennom gaveforsterkningsordningen. Audun Myhre, direktør for Arkivet er enig med Mortensen.

— Dette er en ordning som stimulerer til å tenke bredt rundt finansiering av prosjekter, mener han.

Feiret med kake

Gaveforsterkningsordningen ble innført i 2014 for å stimulere til økt finansiering av kunst og kultur gjennom pengegaver. Tildelingene er vanligvis på 25 prosent av gavebeløpet. Fredag ble tildelingen feiret med kake på Arkivet. Stortingsrepresentant Ingunn Foss fra Høyre kom med tildelingsbrev, mens Arkivet sto for kake.

Konservator ved Sørlandets Kunstmuseum, Karl Olav Segrov Mortensen, og Arkivet-direktør Audun Myhre. Foto: Eva Myklebust

SKMU har fått 1 million kroner fra Nicolay Tangens stiftelse AKO Foundation til fotodokumentasjon av verk i samlingen. Med gaveforsterkningsordningen får museet 250.000 kroner fra staten.— Vi samler både på billedkunst og kunsthåndverk. Kunsthåndverk har vært viktig for historien her på Agder. Vi har fått en gave til å styrke den samlingen. Vi har søkt om en gaveforsterkning fordi vi trenger å fotodokumentere disse verkene. Vi er veldig glade for å få mulighet til å ta tak i det, sa Mortensen.

Ny utstilling

Stiftelsen Arkivet har fått til sammen 575.000 kroner fra Stiftelsen Fritt Ord, Spareskillingsfondet og Sparebanken Sør til å lage en ny og permanent utstilling med navn «Brennpunkt Arkivet». Arkivet får 143.750 kroner gjennom gaveforsterkningsordningen.

Ingunn Foss overrekker tildelingsbrev på 143.750 kroner til Audun Myhre og Stiftelsen Arkivet. Foto: Eva Myklebust

— Med denne ekstratildeling kan vi gjennomføre ting som er viktige å gjøre noe med, som ikke så var viktige da vi begynte på «Brennpunkt Arkivet». En del av den eksisterende samlingen blir helt ny, mens det blir justeringer på den andre. Vår forståelse av historien endres, og den samtiden som historien som historien skal fortelles i endres også. Derfor gjør vi endringer. Da utstillingen ble åpnet i 2011, het utstillingssalen «Motstandssalen». Nå skal det hete «Handlingsrommet». Vi skal ikke bare fortelle om motstanden, men også om alle de valgene ulike mennesker stå ovenfor da Norge var okkupert av en nazistisk og fascistisk okkupasjonsmakt. Å løfte fram det handlingsrommet har relevans for den tiden vi lever i dag, sa Myhre.Kunstmuseet har fått midler gjennom ordningen en gang før, mens Arkivet får midler for første gang.

- Bygger verdier

Tore Askildsen, representant for KrF i på fylkestinget skrøt av kunstmuseet og Arkivet:

— Begge institusjonene er med på å ta vare på verdier, og å bygge verdier. De er spennende, engasjerende og utfordrende, sa Askildsen og kom med en klar oppfordring til andre institusjoner om å søke om midler gjennom gaveforsterkningsordningen:

— Det er sikkert mange i regionen som kunne søkt, men som ikke vet om at disse midlene eksisterer, sa Askildsen med en klar oppfordring til andre institusjoner.