Flere sørlendinger skulle fått oppleve dette. Det er et viktig arbeid Stiftelsen Arkivet har påtatt seg. 35.000 norske krigsseilere skal nå få sin historie fortalt og bevart for ettertiden. Registeret skal også omfatte utenlandske krigsseilere. På lanseringen ble registeret omtalt som krigsseilernes digitale monument .

Noen husker kanskje en artikkel som stod i Aftenposten 15. oktober 2015 med tittelen «En bønn fra fem gamle karer». I ulike versjoner ble historien gjengitt landet over. Det var krigsseilerne Søren Brandsnes (95), Charles Remø (92), Ingvald Herleif Wahl (95), Fritjof Remø (94) og Aksel Remø (97), som målbar ønsket om hjelp til å bevare historien om de norske krigsseilerne også når den siste av de som kan fortelle historien har gått bort. De fem stilte spørsmålet om det ikke var på tide at deres historie ble løftet frem i lyset, og om ikke et samlet storting burde sørge for det. Med ulike historier, hadde de fem til sammen opplevd det meste av det krigsseilernes krevende hverdag inneholdt. De hadde opplevd bomber og kuleregn, sett kamerater bli såret og drept. Opplevd fangenskap og flukt. En setning i artikkelen gjorde særlig inntrykk på meg: «Vi vet hvordan det kjennes å hoppe i et iskaldt Atlanterhav, fordi skipet synker under føttene dine.»

Et krigsseilerregister har derfor stor betydning som en anerkjennelse og dokumentasjon på deres innsats.

De av oss som er født etter krigen og ikke har vært involvert i lignende situasjoner, har ingen mulighet til å forstå fullt ut hvilke erfaringer disse har båret med seg gjennom resten av livet. Og hva de sammen med sine ektefeller, familier og barn har ofret.

I ettertid ser vi klart at de ikke fikk hverken den oppmerksomhet eller takk som de burde hatt. Et krigsseilerregister har derfor stor betydning som en anerkjennelse og dokumentasjon på deres innsats. Når Stiftelsen Arkivets Nasjonale senter for krigsseilerhistorie blir fullt ut operativt, vil det være et verdifullt bidrag til vår nasjonale krigshistorie

Jeg er svært glad for at Høyre/Frp-regjeringen sammen med samarbeidspartiene bevilget midler til dette arbeidet. Samtidig håper jeg at det engasjementet som har vært rundt arbeidet ikke minst i de ulike sjømannsforeningene landet rundt, med Sjømannsforeningen i i Lillesand i spissen, vil fortsette. Sammen med bevilgningen til Vest-Agder museet for å sluttføre arbeidet med restaureringen av Hestmanden, har regjering og storting gitt et godt tilskudd til å bevare vår maritime krigshistorie. Gjennom forskning og formidling, vokser vår innsikt og kunnskap. I dette arbeidet vil Stiftelsen Arkivet i samarbeid med Vest-Agder museet nå være en nasjonal spydspiss på dette området.