Det var en øving på Vågsbygd videregående skole i 2009. Honningbarna hadde knapt skrevet musikk før. De hadde mange ambisjoner, men få låter. Gitarist Fredrik Justnes kom inn døra med et riff han hadde laget hjemme.

— Det kom mens jeg pusset tennene en kveld. Det krever ikke så mye å pusse tennene, så man kan ha en del andre tanker i hodet, sier Justnes.

Bassist Lars Emmelthun husker først og fremst tempoet.

— Det gikk veldig fort. Vi måtte stille det ned en hel del, sier han.

Men ikke mer enn at når de skulle spille inn låten, satte de metronomen på maks.— Den gikk til 208, så da ble det 208. Galskap, sier vokalist Edvard Valberg.

Friskt pust

Musikken til "Borgerskapets utakknemlige sønner" ble ferdig i øvingslokalet på kort tid. Men ingen satt igjen med følelsen av å ha vært med på noe spesielt.

— Det var ikke noe "wow" over det i det hele tatt. Det var kult, men vi visste ikke helt hvor lista skulle ligge, sier Valberg.

Fredrik Justnes mener låtens enkelhet ble dens styrke.

— Det er en av de lettere låtene våre, både tekstmessig og musikalsk. Det fungerer som et friskt pust, sier han.

Tidenes-sørlandslåt-vignett.jpg

Edvard Valberg skriver tekstene for Honningbarna, og ofte handler de om tunge temaer. "Borgerskapet" skiller seg tydelig ut. Den handler om bandet, hvor de befinner seg, og hvor de vil.— Jeg syntes jo vi var kule. Og det er mye lettere å skrive om at vi er kule enn å skrive om politikk. Tankene mine passet godt på papir, og det var en god opplevelse å skrive den, sier Valberg, og forteller at også teksten gikk kjapt unna.

— Av og til får man en skriveopplevelse der alt bare kommer på en gang. Dette var en av de veldig få gangene det har skjedd med Honningbarna, sier Valberg.

Signatur

Første gang bandet spilte låten live var på Samsen kulturhus, som oppvarmere for et svensk band. Responsen var ikke overveldende.

— Det skal mye til å bli tatt på alvor når man er oppvarmingsband på Samsen. Mange skjønte vel ikke hva vi gjorde der, og vi ble fraskrevet troverdigheten med en gang, sier Valberg

Blant publikum sto blant andre Nils Jørgen Nilsen, som senere tok over som trommis i bandet etter at Anders Askildsen Eikås omkom i en bilulykke tidligere i år.— Jeg husker at dette var den første låten som hadde en klar signatur. Det var med den de laget en identitet, sier Nilsen, som spilte signaturlåten live for første gang på Bylarm i Oslo, bare et par uker etter Eikås' bortgang.

— Det var en sang jeg var veldig sikker på, men jeg var helt i min egen verden den kvelden. Jeg husker at jeg la merke til hvor mye publikum var med. Det er jo en sang som går rett i trynet ditt. Og alle brøler ekstra høyt på refrenget, sier Nilsen.

Sørlandspunkerne spiller ofte "Borgerskapet" tidlig i konsertene. For å presentere seg selv, og for å fri til publikum.

— Det tar gjerne litt ekstra av når vi spiller denne, og den er ekstra gøy å spille. Både fordi den er så direkte, og fordi det ligger forventninger blant publikum, sier Valberg.

Honningbarna har allerede vunnet Urørt og spellemannpris for beste rockeplate. Og har alltid vært opptatte av sin tilhørighet til Sørlandet

— Det hadde vært fantastisk å vinne "Tidenes sørlandslåt" også. Det hadde naturligvis vært det aller gjeveste, sier Edvard Valberg.