Vi vil vite hva sørlendinger mener er den aller beste låten landsdelen har produsert. Er det en hit? En klassiker? Eller en ukjent sviske som burde frem i lyset? Både hiphop, visesang, punk, pop og rock er representert blant de ti finalistene, som vil bli presentert i Fædrelandsvennen de neste ukene.

Kunnskapsrik jury

Få vil være uenig i at musikkbransjen på Sørlandet har fått et løft de siste årene. Flere artister har vokst frem, og noen av dem har til og med nådd ut både nasjonalt og internasjonalt. Likevel er det vel ingen som vil påstå at landsdelen er berømt først og fremst for god musikk. Når man går gjennom det som fins av utgivelser, blir det imidlertid tydelig at det fins en rekke gullkorn også i den sørlandske musikkhistorien.

Fædrelandsvennen har definert låtmaterialet som "populærmusikk for voksne". Vi har invitert et knippe kulturpersonligheter på Sørlandet til å velge det de mener er de beste sørlandslåtene. Deretter er de mest populære sangene plukket ut som finalister. Nå overlater vi til våre lesere å stemme fram sangen som til slutt skal få tittelen "tidenes sørlandslåt".

Variert utvalg

Vi kan allerede røpe at majoriteten av låtene er fra nyere tid. Panelmedlem Sophus Jensen, mannen bak boka "Full rulle og bånn gnu" — om Sørlandets rockehistorie, mener det er naturlig.

— Musikk er blitt mer eksponert, og mer tilgjengelig. Spesielt pop og rock har kommet mer til overflaten de siste tjue årene. Det er kommet frem artister som når langt utenfor Sørlandet, og her nede har de fått bredere appell. Tidligere var rock mer et undergrunnsfenomen i sør.

— Er kvaliteten på musikken bitt bedre?

— Tja. Jeg kjøper nødvendigvis ikke den forklaringen. Men det har blitt mer profesjonelt, alt er bedre tilrettelagt. Rent teknisk er det på en helt annet nivå enn for noen år tilbake, sier Jensen.

Musikkbransjen i Kristiansand har åpenbart dratt nytte av samarbeid på tvers av sjangre de siste årene. Jensen mener det har vært et viktig grep.

— Det opereres med et litt nytt begrep, rytmisk musikk. Det omfavner jo mye. De forskjellige aktørene drar hverandre opp. Og, det er jo en kjensgjerning i alle sammenhenger: Samarbeid lønner seg, sier han.

Kan takke Quart

For noen tiår siden var Sørlandet først og fremst forbundet med visesang. Nå er det pop og rock som dominerer. Det mener Jensen vi kan takke Quartfestivalen for.

— Den løftet hele sjangeren og musikkmiljøet generelt. Quarten åpnet for profesjonelle lyd- og lysfolk her nede, og artistene har dratt stor nytte av det. Dessuten er det er poeng at Kristiansand er blitt veldig mye mer åpen enn byen var tidligere. Det er blitt lettere å titte inn, og det er blitt lettere å titte ut, sier Jensen.

De nærmeste ukene presenterer vi de ti finalist-låtene både i avisen og på nett. Deretter kan du stemme på din favoritt på våre nettsider.

Tidenes-sørlandslåt-vignett.jpg