KRISTIANSAND: — Det er en av de flotteste sangene jeg har sunget, konstaterer Jan Engervik

Og han har sunget mange.

I 1993 kom Jan Erik Usterud på døren hans i Lindesnes med en vise. På nynorsk. Ført i pennen av Rune Belsvik, og med musikk av Usterud selv: "Sommarsong 93".

Hør låten på Spotify

— Jeg falt for den med en gang. Det er en flott tekst og vakker musikk. Sangen er en fin beskrivelse av hvordan man kan streve i et forhold, men ordne opp hvis man får ting på bordet og snakker om det. Og dét er jo et flott budskap. Dessuten har Usterud vært veldig flink til å matche stemningen med musikk, sier Engervik.

Usikker debut

Sommarsongen handler om en fyr som stikker av i båten sin for å komme seg vekk fra et trøblete forhold. Men ombestemmer seg.

— Hvis man har en bra båt så kommer man langt når det blir litt tøft og klamt i forholdet. Man kan kjøre av seg en god del av elendigheten. Men i denne sangen så innser han at det er dumt, og snur. De prater ut om ting og får en fin kveld, forklarer visesangeren.

Visa ble skrevet for NRK i forbindelse med en serie med sommerlåter på begynnelsen av 90-tallet. Engervik forteller at det hele skjedde så kjapt den sommeren i '93, at han ikke engang hadde fått øvd sangen inn ordentlig da han skulle fremføre den hos NRK.— Jeg var veldig usikker da jeg skulle spille den inn, og tenkte "hvordan var det egentlig den gikk..?". Så den var helt fersk for meg.

- Var det tydelig på opptaket?

— Jeg har forsøkt å høre etter, og det er ikke så lett å spore. Men det var litt dramatisk for meg der og da, sier Engervik, som senere spilte inn visa på cden "Alvorli' talt" i 1995. ## Sørlandsvise

Visesjangeren står høyt i kurs i landsdelen, og kanskje spesielt Vilhelm Krag og Johan Halvorsens klassikere. Engervik mener det er helt fair å kalle "Sommarsong 93" for en sørlandsvise.

— Jeg er veldig i tvil om hva som egentlig er en typisk sørlandsvise, for de er mangfoldige. Men jeg mener denne henger høyt oppe, sier Engervik, og utfordrer Rune Belsvik til å skrive flere. Han mener nemlig tekstforfatteren fortjener mye av æren for at "Sommarsong 93" har fått en sterk status, og nå er nominert til "tidenes sørlandslåt".

— Jeg synes det er helt på sin plass at den står så sterkt, og det er ikke jeg som skal ta æren for det. Den er godt fortalt, det betyr mye for mottagelsen hos folk, og det er dét som har gitt den varighet, sier Engervik.

Hans karriere som visesanger strekker seg over mer enn 40 år. Repertoaret har blant annet inneholdt mye fra Evert Taube og Niels Hausgaard, men "Sommarsong 93" har også betydd mye.

— Den har vært med meg lenge nå, og har blitt en god kompis. En av mine beste kompiser, faktisk. Og den betyr tydeligvis en del for andre også. Jeg opplever stadig at folk spør etter den, og vil høre den.

- Gjelder det utenfor Sørlandet også?

— Det gjør det absolutt. De har båter utenfor Sørlandet også, og mange forhold som trenger hjelp, sier Engervik.