KRISTIANSAND: Det var trøtt stemning i studio. Teknikeren hadde sovnet, musikerne var utslitte, og Rolf Løvland var i tvil. Han hadde én låt til han vurderte å spille for de andre. En irskinspirert liten sak som hadde arbeidstittelen "Silent Story".

— Jeg var usikker på den. Om den var for tradisjonell, for irsk. Men jeg visste jeg hadde en fin melodi, sier Løvland, om det musikalske temaet som etter hvert skulle bli "You Raise Me Up". Hør låten på Spotify her

Tidløshet

Det var våren 2000. Secret Garden jobbet mot sin fjerde plate, og det lå forventinger om fornyelse i luften. En ny retning, noe annerledes. "Silent Story" representerte ingen av delene. Ingen fornyelse, ingenting annerledes. Og da teamet rundt bandet evaluerte de nye låtene ble "Silent Story" rangert på 18.plass. Av 21. Men Løvland likte den. Det var bare noe som manglet.

— Jeg hadde tro på tidløsheten i låten. Men jeg trengte ord. Vi fikk ikke fortalt hele historien med musikk, sier han.

Tidenes-sørlandslåt-vignett.jpg

Så Løvland jobbet videre med "Silent Story", og bestemte seg: Den skulle med på plata.

Frysninger

Noen måneder tidligere hadde kristiansanderen fått en julegave av Secret Garden-fiolinist Fionnuala Sherry: Brendan Grahams roman "The Whitest Flower" som finner sted under hungersnøden i Irland på midten av 1800-tallet.

— Jeg ble veldig betatt av den. Og det slo meg mens jeg jobbet med "Silent Story" at hvis det var noen som kunne treffe nerven i den låten, så var det Brendan, erindrer Løvland.

Graham fikk høre musikken i studio, og inviterte sørlendingen hjem for å få et utkast.

— Han ga meg en håndskrevet tekst som het "You Raise Me Up". Jeg leste den og fikk en helt spesiell følelse. Fullstendig frysninger. Den var perfekt på første forsøk. Jeg har jobbet med mange tekstforfattere, men har aldri hatt den følelsen før. Jeg visste at det kom til å bli en viktig låt for oss, sier Løvland til Fædrelandsvennen.

For mye MGP

Som vokalist ønsket Løvland seg Johnny Logan. Iren ble kontaktet, forelsket seg i låten, og stilte opp. I studio hadde alle en følelse av å ha vært med på noe spesielt, men plateselskapet var ikke like fornøyd.

— De sa de ikke kunne markedsføre låten med all den Grand Prix-ballasten. Men jeg ville ikke gi den ut uten Logan. Jeg sa jeg kunne undersøke andre retninger, men forlangte vetotrett, forteller Løvland.

Det resulterte i en to måneder lang konflikt. Til slutt ble Van Morrison-korist Brian Kennedy invitert til å gjøre en ny vokal. Resultatet ble bra for Secret Garden, men ikke så bra for Johnny Logan, som ble forbanna.

— Og med god grunn. Han følte at denne låten skulle få ham frem i lyset igjen. Det var dessuten en bitter pille å svelge at en irsk konkurrent fikk gjøre det i stedet. Jeg er lei meg for at det ble sånn, sier Løvland.

"Danny Boy"

Etter suksessen med "You Raise Me Up", som har solgt utallige millioner i hundrevis av forskjellige versjoner, har mange påpekt at deler av refrenget ligner den tradisjonelle irske visen "Danny Boy". Dette mener komponisten er uproblematisk.

— Noen toner er like i refrenget, men vår historie er en helt annen. Folk leser inn sine egne opplevelser i sangen, de får den til å bli sangen om deres eget liv, forteller han, og siterer noe Brian Kennedy en gang sa om låten.

— "It's a song that wraps its arms around you". Jeg synes det er fin beskrivelse, sier Løvland.