OSLO: I forkant av møtet var den britiske ministeren, Mark Simmons, i kontakt med utenriksminister Espen Barth Eide. Det opplyser kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

— Vi tok kontakt med Simmons da vi ble kjent med at han skulle møte Kabila. De møtte hverandre like før helga og under møtet var Moland og French et av temaene som ble tatt opp, sier Imerslund.

— Hvilke tilbakemeldinger ga Kabila?

Storbritannias Afrika-minister har hatt møter med Kongos president om Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French Foto: Junge, Heiko

— Han ga ingen løfter om en snarlig løsning, men vi vet fra tidligere at han kjenner svært godt til saken personlig, sier Imerslund.

Tre og et halvt år i fengsel

De to nordmennene har nå sittet fengslet i Kongo i tre og et halvt år. Norske myndigheter har lenge jobbet med å få dem sendt hjem til Norge, men foreløpig har lite skjedd. Ettersom Joshua French er både norsk og britisk statsborger har også britiske myndigheter engasjert seg.

Den siste tiden har norske myndigheter fått sterk kritikk for sin håndtering av saken, men Imerslund viser til at det er gjennomført flere møter den siste tiden.

I september møtte utenriksminister Barth Eide den kongolesiske utenriksministeren i New York og for kort tid siden møtte statssekretær i UD, Gry Larsen, den kongolesiske justisministeren i London. Ingen lovnader ble imidlertid gitt på noen av møtene.

— Store utfordringer

I mars sendte statsminister Jens Stoltenberg et brev til Kabila for å be om at tidligere samtaler og avtaler ble fulgt opp. Noe svar er ennå ikke kommet. Den britiske utenriksministeren William Hague har sendt et lignende brev, men heller ikke han har fått noe svar.

Imerslund ønsker ikke å spekulere i årsaken til den manglende responsen hos kongolesiske myndigheter.

— Jeg vil nøye meg med å si at Kongo er et stort land med store utfordringer, sier hun.

Kjemper mot opprørsgrupper

En av de største utfordringene er situasjonen i Øst-Kongo, hvor over én million mennesker er drevet på flukt etter kamper mellom regjeringshæren og diverse opprørsgrupper. Den siste tiden har situasjonen blitt enda mer ustabil, ved at opprørsgruppen M23 har rykket vestover og inntatt Goma og flere andre byer.

Lørdag møtte Kabila representanter for M23 for å forhandle, for første gang siden kampene startet. Opprørerne gjorde det imidlertid klart at de ikke kom til å gå med på regjeringens betingelser om å trekke seg ut av Goma.

— Situasjonen i øst-Kongo er noe som i stor grad opptar president Kabila. Moland og French er det nok få som tenker på, og dersom de gjør det tenker de det i hvert fall ikke er noe som haster, har Fafo-forsker Morten Bøås tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.