De to dødsdømte nordmennene har nå sittet fengslet i tre og et halvt år, til tross for flere løfter om en løsning. Norske myndigheter, som har blitt utsatt for sterk kritikk de siste ukene, forsikrer at saken fremdeles har høy prioritet.

— I Utenriksdepartementet jobbes det med denne saken hver eneste dag, sier kommunikasjonssjef i UD, Ragnhild Imerslund.

imerslund.jpg

I forrige uke viste TV2 dokumentaren "Dødsdømt og glemt i Kongo", hvor det ble hevdet at norske myndigheter egentlig ikke har ønsket å få de to hjem. Den fremstillingen avviser Imerslund.

— Vi har kontinuerlig kontakt med folk som jobber tett på myndighetene i Kongo. Vi jobber med saken gjennom en rekke kanaler, men jeg ønsker ikke å gå inn på nøyaktig hvilke dette er, sier Imerslund.

Overføring og benådning

I 2010 la norske myndigheter fram en avtale om soningsoverføring som Kongo fremdeles ikke har tatt stilling til.

— Vi jobber fremdeles langs to spor. Det er lagt fram et utkast til en avtale om soningsoverføring og vi har en delegasjon som kan reise til Kinshasa på kort varsel for å forhandle om denne. Det foreligger også en søknad om benådning, som er noe president Kabila må ta stilling til personlig, sier Imerslund.

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Grimstad har etterlyst en tøffere tone for å få til en løsning. Imerslund mener Norge ikke er i posisjon til å stille noen krav.

— De er dømt i det kongolesiske rettssystemet. Dersom vi hadde hatt en kongolesisk fange i Norge kunne ikke myndighetene der ha kommet med noe krav om at fangen måtte få lov til å komme hjem, sier hun.

Skyldspørsmålet uten betydning

Hvorvidt de to er skyldige i drap har ikke hatt betydning for saken, mener Imerslund.

— Vi er opptatt av deres vanskelige situasjon og mener det er viktig å få dem hjem. Dette er en veldig spesiell sak, ettersom de har fått en dødsdom. Kongo har gjort det klart at dommen ikke vil bli gjennomført, men det er likevel en psykisk belastning å ha en slik dom hengende over seg. Samtidig soner de under svært vanskelige forhold, ser Imerslund.

Norge har ingen ambassade i Kongo, så saken om Moland og French har blitt håndtert av ambassaden i Angola. I august trakk Jon Vea seg som ambassadør i Angola, kort tid etter at han hadde gjennomført en rekke møter med kongolesiske myndigheter. I juniuttrykte Vea seg positivt til en snarlig løsning, men lite skjedde.

Ikke ligget brakk

Først to måneder etter at Vea trakk seg overtok Ingrid Ofstad formelt som ambassadør i Angola. Hun har ennå ikke blitt godkjent som ambassadør for Kongo. Imerslund avviser at saken om Moland og French har ligget brakk i denne perioden.

— Utenriksdepartementet har et omfattende ambassadesystem hvor flere har vært involvert. De som kan bidra har bidratt. Dessuten har ambassaderåd Gunvor Alida Endresen, som holder til i Kinshasa, jevnlig møter med fengselsmyndighetene, sier Imerslund.

— Hennes hovedfokus er vel forholdene i fengselet?

— Hun har også møter med det kongolesiske justisdepartementet. Endresen har hovedfokus på soningsforholdene, men i disse møtene tar hun også opp samtalene vi har hatt om overføringen til Norge, sier Imerslund.

Ifølge Imerslund har norske myndigheter også hatt to viktige møter om saken den siste tiden. For en tid tilbake møtte statssekretær Gry Larsen den kongolesiske justisministeren i London og utenriksminister Espen Barth Eide skal nylig ha hatt et møte med den britiske Afrika-ministeren Mark Simmons.

Ingen av disse møtene har ført fram til noen lovnader om en snarlig løsning.