Onsdag kveld vises dokumentaren "Dødsdømt og forlatt i Kongo" på TV 2. I dokumentaren mener internasjonale menneskerettsorganisasjoner at det gjøres for lite for å få Joshua French og Tjostolv Moland, som er dømt for spionasje og drap, overført fra Kongo til Norge. De to nordmennene soner dødsdommen i N'Dolo fengselet i Kongos hovedstad, Kinshasa.

— Dommen bør ikke bli stående

Death Penalty Project (DPP) som jobber med å gi juridiske råd til britiske myndigheter er en av organisasjonene som stiller spørsmål ved rettsaken og norske myndigheters håndtering av den i etterkant. De savner høylytte protester mot dommen, heter det i dokumentaren. Advokat Saul Lehrefreud i DPP mener det var liten eller ingen rettsikkerhet å spore da dommen falt mot de to.

— Dommen bør ikke bli stående, er hennes konklusjon.

Også menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve har engasjert seg og peker blant annet på at vitnene i saken endret sine forklaringer flere ganger under rettsaken.

Juridisk dilemma

I dokumentaren stilles det også spørsmål ved norske myndigheters reelle ønske og innsats for å få til en soningsoverføring for Moland og French. Dette fordi norske myndigheter skal ha vanskeligheter med å la de to nordmennene sone i norsk fengsel for forbrytelser norske myndigheter vet at de ikke har begått. Ifølge den kongolesiske domstolen, var drapet en del av det hemmelige spionoppdraget på vegne av Norge. Sammen med den norske stat ble Moland og French dømt til å betale en erstatning på over 3 milliarder kroner.

Advokat Morten Furuholmen. Foto: Scanpix

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter vil stå overfor en rettslig uholdbar situasjon dersom nordmennene blir overført til Norge for soning.— Da skal de altså i realiteten også sone en spiondom og en drapsdom, hvor premissene bygger på at de har brukt våpen som er i Norge. Man vil også anerkjenne en rettsprosess som bryter med alle minstekrav. Så det er klart, der er det et hav av utfordringer og i realiteten vil jeg si at det er nesten umulig å se for seg, uttaler advokat Morten Furuholmen i dokumentaren.

- Passive

Svein Harberg (H), stortingsrepresentant for Aust-Agder og medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen Foto: Vegard Damsgaard

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Høyre blir også intervjuet i saken. Han mener langt mer må bli gjort for å få Moland og French hjem.— Jeg skjønner at det er formelle og juridiske utfordringer i denne saken, men det betyr jo ikke at en ikke skal gripe fatt i det. De utfordringene må en ta, og så må en sette det øverst å ta vare på norske borgere som har kommet opp i en situasjon i utlandet.

Han synes saken er preget av høy grad av passitivitet.

— Og det er jo ekstra underlig når grunnlaget for beskyldningene mot dem er at de skulle gjort noe på vegne av den norske stat, altså drevet spionasje på vegne av Norge, sier Harberg i dokumentaren.

Tv2-reporteren besøker også de to nordmennene i fengselet under oppholdet i Kongo, men får ikke tillatelse til å filme bak fengselsmuren. Han lykkes imidlertid med å smugle inn en spiller, som de to nordmennene bruker til å dokumentere sin hverdag fra fengselet med. Lydopptakene og intervjuet kan ses og høres i kveldens dokumentar.