I onsdagens TV 2-dokumentar "Dødsdømt og forlatt i Kongo" skisserer advokat Morten Furuholmen det juridiske dilemmaet han mener norske myndigheter står overfor dersom de ikke lykkes med en benådning og må jobbe for en soningsoverføring for Moland og French.

En soningsoverføring for de to dødsdømte nordmennene fra Kongo til Norge vil bety at norske myndigheter må godkjenne deler eller hele dommen, som innbefatter spionasje på vegne av den norske stat. Noe som gjør situasjonen svært problematisk for norske myndigheter, mener han.

— Politisk dom

— Det er nettopp der jeg mener det politiske ansvaret ligger. Dødsdommen mot de to er en politisk dom vel så mye som noe annet, og man fraskriver seg det politiske ansvaret ved ikke å gjøre noe, mener Furuholmen.

Han håper dokumentaren på tv kan bidra til at man får en løsning i saken som har pågått siden 2009 da Moland og French ble arrestert, mistenkt for blant annet spionasje og drap av sjåføren deres Abedi Kasongo.

— Jeg håper at man ikke nedprioriterer denne saken til en av dem omkommer. Det er helt åpenbart at man ikke kan overleve leve i fengselet, og de har allerede vært der for lenge, sier Furuholmen og fortsetter:

— Det er en kamp mot klokka, og et spørsmål om liv eller død, sier Furuholmen, som nå arbeider for å få i stand et møte med utenriksminister Espen Barth Eide om videre framgang.

— Jeg har bedt om et møte med utenriksminister Barth Eide for å diskutere hva Norge kan gjøre framover. Jeg har hele tiden sagt at det er nødvendig å reise denne saken på aller høyeste nivå for å vise at man mener alvor. Det betyr at man ikke kan sende diplomater for å håndtere denne saken. Nå er det statsråden som må reise personlig for å få gjennomslag, sier han.

- Har blitt tatt opp

Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslun ved UD.

Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund ved Utenriksdepartementet peker på at saken allerede er tatt opp på høyeste nivå.— Den er blitt tatt opp med kongolesiske myndigheter av forrige utenriksminister og nåværende utenriksminister Espen Barth Eide. Men dette er en sak hvor norske myndigheter ikke har noen rett til å kreve. Her må vi få til en dialog og det jobber vi kontinuerlig med, sier hun.

— Advokat Furuholmen skisserer et juridisk dilemma. Hva har det å si for hvilke alternativ UD prioriterer?

— Vi mener det er viktig å følge begge sporene, både benådning og soningsoverføring. Benådning er det kun presidenten i Kongo som kan innvilge. Vi har i tillegg lagt fram en overføringsavtale for kongolesiske myndigheter, som vi har sagt at vi er villige til å forhandle om. Den har vi så langt ikke fått noen tilbakemelding på, sier Imerslund.

- Når ble den lagt fram?

— Det var sommeren for halvannet år siden, svarer hun.

- Når det har gått halvannet år siden man la fram en slik forhandlingsavtale, og man ikke har fått noen tilbakemelding, hvordan kan dere da forfølge disse to sporene videre, helt konkret?

— Statsministeren har skrevet et brev til president Joseph Kabila,og den kongolesiske utenriksministeren har sagt til Barth Eide at vi skal få svar på det brevet, så nå jobber vi gjennom en rekke kanaler og på alle nivåer for å forfølge de to sporene, svarer Imerslund.