Det har nylig vært samtaler mellom norske og kongolesiske myndigheter, skriver NRK. Det foregår nå en forhandling mellom de to landene, og Vea forteller at myndighetene i Kongo er positivt innstilt til å komme fram til en løsning for nordmennene som nå har sittet fengslet i tre år.

— Vi opplever det som et nytt mannskap som har ambisjoner om å utrette ting i Kongo, og at de kan medvirke til at vi går mot en løsning, sier Vea til NRK.

Hadde flere møter

Ambassadøren forteller at det nå har pågått en intens møtevirksomhet som ble avsluttet for en uke siden. Vea var i Kongo fra 5. til 12. juni og brukte all tid til å jobbe med French og Molands sak.

— Det var en intens møtevirksomhet med et nytt mannskap i Kongo som har fulle ambisjoner om å få ting til. Det er viktig at vi får etablert gode kontakter med kongolesiske myndigheter, men det var også viktig å snakke med andre som vi mener kan ha betydning for utviklingen i saken, sier han til statskanalen.

Siden nordmennene ble fengslet og dødsdømt for drapet på sin kongolesiske sjåfør, har det blitt gjort flere framstøt fra norske myndigheter for å få løslatt nordmennene, til nå uten hell.

Positive samtaler

Da Vea besøkte landet hadde han mange samtaler med flere sentrale ministere i landet. Han trekker fram møtet med justisministeren som svært positivt og forteller at myndighetene opptrer svært løsningsorienterte. Det ble diskutert ulike løsningsmodeller under møtene, men Vea sier at ting tar tid. Han tror imidlertid svaret vil komme ganske snart.