ARENDAL: Årsaken til besøket i Arendal var et foredrag Jonas Gahr Støre holdt under arrangementet "Filosofipub". Temaet var "Sørlandet, Norge og den globale virkelighet, når makt forskyves".

Tjostolv Molands foreldre, Mathilde og Knut, hadde tatt turen til Havnepuben, etter at det ble annonsert med mulighet for spørsmål etter foredraget.

— Overraskende

Mathilde Moland sammen med sønnen i Kongo.Foto: Troens Bevis / Scanpix Foto: Scanpix

I pausen fikk utenriksministeren øye på Kongo-dømte Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, som hadde tatt turen i håp om å få snakke med ham. — Straks etter at pausen begynte, kom han bort til meg overraskende, forteller Mathilde Moland.

— Hva snakket dere om?

— Han tok opp saken, fortalte litt om hvordan de jobba og om hvordan han personlig var involvert i saken, sier hun.

Hun opplevde Gahr Støres initiativ som trøstende, og et klapp på skulderen.

- Den 8. mai er det jo tre år siden jeg fikk beskjed om at Tjostolv var blitt arrestert. Det er et maraton, dette, sier hun.

Hun vil ikke gå i detaljer rundt hvordan samtalen forløp.

— Samtalen vi hadde er av privat karakter, opplever jeg. Men bare det at han så meg og tok personlig kontakt, det synes jeg var fint. Ikke noe jeg hadde regnet med, sier Moland.

Ingen løfter

— Knut stilte et spørsmål etterpå, men da kom det nok et mer generelt svar, sier hun.Den 18. april ble det innsatt ny regjering og ny statsminister i Kongo, og til Moland har UD forklart at de har måttet vente til den nye statsledelsen er på plass før de kan fortsette den diplomatiske kontakten i Moland/French-saken.

- Norske myndigheter har sagt at de må ha ny regjering på plass i Kongo før de kan forhandle. Det er lenge å vente, og det tar sin tid, alt, forteller Mathilde Moland, som hadde forrige telefonkontakt med sønnen 1. påskedag.

— Etter at de ble flyttet, er det blitt vanskeligere med kontakt, de har jo ikke sine egne telefoner lenger, de må bestille telefon i forkant, og det er ikke noe automatikk i at får samtalen heller, forklarer hun.

Moland og French hadde nylig besøk av sjømannsprest Knut Lyngseth.

— Han fikk besøke dem en time hver dag i en uke. Slike besøk er bra for mentalhelsen.

Tjostolv Moland og Joshua French ble tidligere i vår banket opp i forbindelse med et opprør i fengselet, de to fangene som startet opprøret, har nå blitt flyttet.

- Han gjorde ikke noe vesen av det når jeg snakket med ham i påsken, så det virker som det har det greiere og roligere, forteller Mathilde Moland.

UD: - Vi er i dialog

I snart tre år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kongo for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Da de ble overført til hovedstaden steg håpet om en rask retur til Norge.

- Vi venter på tilbakemelding fra president Kabila, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

For å få fortgang i prosessen, valgte de å ikke anke den siste dommen fra juni 2010. I desember ble de overflyttet fra Kisangani til et fengsel i hovedstaden Kinshasa. Snart har de sittet tre år i fengsel i det sentralafrikanske landet. De har søkt om både benådning og soningsoverføring, men forhandlingene trekker ut.

— Norske myndigheter har pekt på den vanskelige humanitære situasjonen de fengslede befinner seg i. Dette ble også fremhevet i et brev fra statsminister Stoltenberg til president Kabila, som nylig ble overlevert i Kinshasa. Norge venter nå på tilbakemelding fra president Kabila, svarer utenriksminister Jonas Gahr Støre i tilknytning til et brev fra Dagfinn Høybråten (KrF) til statsministeren om hvor Kongo-saken står.

- Betyr dette at UD må vente på at Kongo skal konstituere seg før dialogen fortsetter?

- Vi har hele tiden vært i dialog med den kongolesiske interimregjeringen. Det har ikke vært noe opphold i vår dialog med kongolesisk interimmyndigheter, til tross for at det har vært et forretningsministerium, sier underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet til Fædrelandsvennen.

- Når vil dere innlede nye forhandlinger med regjeringen?

— Det er jo foreløpig bare kommet på plass en statsminister. Men vi ser fram til å fortsette den dialogen med myndighetene, og vi håper den øvrige regjeringen også kommer på plass relativt raskt, sier Andersen.