kommuner_modell2.jpg
kommuner_model3.jpg
kommuner_model4.jpg
kommuner_model5.jpg

— Jeg bruker navnet Nye Kristiansand. Byen skal ikke sluke noen, men sammen har vi mulighet til å skape noe helt nytt og enda mer fantastisk enn vi allerede har på Sørlandet, sier ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn.

Storkommunen først

Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn sier at sonderinger mellom kommuner allerede er i gang. Han ber om entusiasme og lederskap for Nye Kristiansand. Foto: Thomas Hegna

I slutten av mai ble fem hovedmodeller presentert i et felles formannskapsmøte i Kristiansand. I toppen av artikkelen kan du se de fem modellene.Fredag 19. juni legger utrederne i Knutepunkt Sørlandet fram sin rapport om kommunesammenslåing for de sju rådmennene i knutepunktet. Torsdag neste uke skal rapporten opp i styret. Deretter starter jobben med å se hva som er mulig å få til.

**— Vi vil ikke anbefale løsning. Men vi anbefaler en måte å jobbe på.

Kristian Råmundal leder Knutepunkt Sørlandet, og anbefaler at de sju kommunene nå først avklarer storkommune. Foto: Reidar Kollstad

Vårt klare råd er å begynne med å avklare storkommunen av sju kommuner, for så å jobbe seg nedover, sier daglig leder i Knutepunkt Sørlandet, Kristian Råmundal.**

Da han orienterte i Vennesla kommunestyre torsdag, var beskjeden fra ordfører Torhild Bransdal klar: «Ingen debatt i kommunestyret nå». Hun vil lese rapporten i sommer og begynne å vurdere til høsten.

Vi er flere som snakker sammen.

Varaordfører Berit Kittelsen vil også lese i sommer. Ingen av dem avviser storkommune, men ingen av dem sier de går inn for det heller.

Arvid Grundekjøn sier at flere kommuner i Knutepunkt Sørlandet allerede har hatt sonderingsmøter og at ting begynner å skje.

— Jeg vil ikke gå nøyere inn i dette, men vi er flere som snakker sammen. Flere kommuner har opprettet forhandlingsutvalg. Jeg tror det er viktig at de som ikke vil være med, sier fra raskt. Da kan vi andre skape de nye mulighetene, sier Grundekjøn.

- Entusiasme og lederskap

Han tror de fleste tar ferie i juli, men samtalene er altså i gang.

— Det handler om hva salgs slagkraft og muligheter Kristiansand-regionen skal ha de neste tiårene. Vi kan ikke utrede oss til nye Kristiansand. På et tidspunkt må det vises entusiasme, lederskap og vilje til å skape noe nytt. Det tidspunktet er nå, sier Grundekjøn.

Søgne, Songdalen og Mandal er naturlig å snakke om.

Han lar det skinne gjennom at Kristiansand ikke vil vente for lenge på de andre, men at byen også er svært interessert i å være raus med de andre.

— Vi har forpliktet oss til å snakke med våre venner i Knutepunkt Sørlandet først. Og det er løsningen vi går for. Jeg har stor tro på nye Kristiansand. Men går ikke det, som er en ærlig sak, må vi se andre veier.

Grundekjøn minner om at han allerede har lansert Mandal som en spennende deltaker i nye Kristiansand.

— Etter at jeg sa det, har jeg fått ekstremt mange positive tilbakemeldinger. Søgne, Songdalen og Mandal er naturlig å snakke om på grunn av den nye veien som kommer, sier Grundekjøn.

På veggen bak står overskriften på Knutepunkt Sørlandets utredning om kommunestruktur: "Vi ligger tett, og sammen mer vi sterke". Vennesla-ordfører Torhild Bransdal ville ikke ha debatt om saken i kommunestyret torsdag. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Torhild Bransdal brukte mye tid i kommunestyret torsdag på å så tvil om grunnlaget for kommunesammenslåing. Hun refset regjeringens opplegg for kommunereform, og hun sa at det godt kan være Vennesla trenger lang tid på å avklare.

Vil ha bevegelse i Vennesla

Venstres kommunestyrerepresentant i Vennesla, Oddbjørn Hagen, frykter at Vennesla blir bremsekloss i regionens samarbeid.

— Landsdelen må få et kraftigere kraftsentrum. Derfor storkommune med Kristiansand. Nå må vi få i gang debatten i Vennesla og begynne å bevege oss, sier han til Fædrelandsvennen.

— Jeg er litt enig, sier Høyres Bernt Slettedal.

Ingen av dem tok ordet i kommunestyret. Der ville ikke Bransdal åpne for debatt.