— Et historisk vedtak. Dette blir noe nå. Signalene fra Åseral betyr at vi aldri har vært nærmere å realisere Indre Agder enn nå, sier ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn A. Ropstad.

Ropstads langsiktige plan

En fornøyd ordfører Bjørn A. Ropstad. Indre Agder kommune har han jobbet med lenge. Allerede i februar i fjor lanserte han drømmen sin i Fædrelandsvennen. Nå skjer den fyldest. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Egentlig er det drømmen hans som går i oppfyllelse, en drøm han har jobbet med helt siden det for et par år siden ble klart at Valle og Bykle ikke ville være med på Stor-Setesdal.

— Et historisk vedtak. Dette blir noe nå. Signalene fra Åseral betyr at vi aldri har vært nærmere å realisere Indre Agder enn nå.

28. februar i fjor gikk Ropstad ut i Fædrelandsvennen og lanserte Indre Agder kommune. Han snakket om en stor innlandskommune som kan løfte hele skogbeltet på Sørlandet.

Fra januar har rådmenn og politikere i Åseral, Evje og Hornnes og Bygland utredet. De ble fort enige om at de hadde tillit til hverandre. Nå ligger en klar modell på bordet. De ulike kommunale etatene er allerede fordelt i de tre kommunene.

Åseralrådmann klar

Onsdag gikk byglendingene enstemmig inn for en hovedutredning om Indre Agder med tanke på sammenslåing, og torsdag sa Evje og Hornnes ja. Til uka skal Åseral-politikerne si sitt.

Britt Ingrid Andersen (Ap) foreslo folkeavstemning. Det ble ikke vedtatt. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Rådmann i Åseral, Kjell Gunnar Olsen, er krystallklar i sin oppfordring:

— Åseral bør gå videre med Indre Agder, sammen med Evje og Hornnes og Bygland. Jeg mener det er urealistisk å fortsette alene.

— Åseral bør gå videre med Indre Agder, sammen med Evje og Hornnes og Bygland. Jeg mener det er urealistisk å fortsette alene. Indre Agder vil få ett definert og kraftig handelssentrum på Evje. Evje og Hornnes har vist veldig evne til å skape vekst og arbeidsplasser. Jeg ber politikerne gå videre med denne løsningen, sier Olsen.

Ordfører Oddmund Ljosland i Åseral vil ikke si noe før etter et felles gruppemøte tirsdag kveld. Og selv om kommunestyret kommer til å støtte Indre Agder, blir det åsdølene selv som avgjør.

Åseral har allerede vedtatt at innbyggerne skal si sitt om kommunestruktur i en folkeavstemning 14. september.

I Evje og Hornnes ble det lite debatt om sammenslåing. Alle vil det. Derimot ble det noe debatt om fornuften i å lukke dørene for Valle og Bykle.

Invitere eller ikke invitere

Høyres ordførerkandidat Tom Roger Øydne mente Evje og Hornnes kunne bli oppfattet som lite rause hvis ikke det kom formuleringer om invitasjon til flere. Han foreslo at andre kommuner, eller deler av andre kommuner, er velkomne inn i Indre Agder.

Tom Roger Øydne (H) ville rette en invitasjon til bygder og kommuner som ønsker å gå med i Indre Agder. Det ble ikke noe av. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Da tenkte han på Valle Bykle, og bygder som Hægeland i Vennesla og Vegusdal i Birkenes. Innbyggere i Hægeland har allerede begynt å snakke om å bryte ut av Vennesla.Ordfører Bjørn Ropstad har selv foreslått at disse bygdene blir med i Indre Agder, men han vil ikke ha snakke om det nå, utover at innbyggerne i ulike grender og bygder selv må ta initiativ hvis de ønsker å bytte kommune.

— Det har ikke vært vilje i Bykle og Valle til å samarbeide med Evje og Hornnes.

De politiske lederne i Evje og Hornnes tok en felles lunsj og ble enige om ikke å vedta noen invitasjoner til noen. Samtidig oppfordres de som skal jobbe fram det endelige forslaget om Indre Agder kommune om å være lydhøre og konstruktive hvis noen kommer og skraper på vinduene og vil inn.

Ropstad er klar på at det ikke er Evje og Hornnes som bryter med Setesdal. Det er motsatt.

— Det har ikke vært vilje i Bykle og Valle til å samarbeide med Evje og Hornnes, sier han.

— Men hvis åsdølene sier nei?

Odd Helge Liestøl (Bygdelista) frykter dødens posisjon.

— Da har vi en ny situasjon, sier ordføreren.- Da er vi i dødens posisjon, sier Odd Helge Liestøl (Bygdelista).

Avviste folkeavstemning

Aps Britt Ingrid Andersen tok til orde for av befolkningen i Evje og Hornnes kan få folkeavstemning om Indre Agder kommune. Det ville ikke kommunestyret vedta nå.

Andersen mener folkemøter har hatt meget høy gjennomsnittsalder, og at nye kommunegrenser egentlig handler om ungdommen. De skal leve med dem. Hun mente folkeavstemning må komme etter hvert.

Varaordfører Finn Bjørn Rørvik advarte og snakket om hva som skjer hvis det blir lav valgdeltakelse, lite engasjement og så videre. Hvilken legitimitet skal da en folkeavstemning ha.

Etter et lunsjmøte mellom gruppelederne, endte det med at Ap aldri fremmet forslaget om folkeavstemning formelt. Det er imidlertid en mulighet for at rådmannen kommer til å fremme forslag om folkeavstemning på et senere tidspunkt.

Rørvik har tidligere lansert Evje og Hornnes som en del av Kristiansand. I kommunestyret torsdag mente han dette forslaget fikk fart på hele diskusjonen. Rørvik sa at alle satt stille, helt til han kom med det aller villeste forslaget. Da skjedde ting.