— Dette er som forventet, at det ble et enstemmig kommunestyre som gikk for "Lyngdal 4", sier Jan Kristensen (H), ordfører i Lyngdal kommune.

Torsdag stemte Lyngdal kommunestyre for rådmann Norman Udlands innstilling, som var for det såkalte "Lyngdal 4"-alternativet.

Lyngdal kommunestyre avgjør torsdag hvilke kommuner de ønsker å slå seg sammen med. Foto: Tormod Flem Vegge

I innstillingen er det foreslått at Lyngdal kommune innleder en felles intensjonsavtale med kommunene Audnedal, Hægebostad og Lindesnes.

Det forutsettes at samtlige kommuner vedtar å delta i forhandlinger. Hvis kommuner forlater samarbeidet, skal andre alternativer bli vurdert.

Ville utsette

Senterpartiet la fram et forslag om utsettelse av retningsvalget, samt at det skulle arrangeres folkeavstemning om det fremtidige retningsvalget.

— Vi har aldri tvilt på "Lyngdal 4", men vi synes prosessen har gått for fort. Innbyggerne er ikke godt nok informert om alternativene. Derfor foreslår vi å utsette retningsvalget til etter valget i 2015, sa Karsten Fidjeland (Sp).

— Det er en dårlig løsning å utsette denne saken. Saken er godt utredet, godt opplyst og mye omtalt i media. Det er faktisk de 29 kommunerepresentanten som skal ta beslutningen, repliserte Roger Abusland (H).

— Jeg synes vi er der vi skal være. Jeg anbefaler at vi går for et veivalg i dag, sa Tordis Alise Blørstad (Ap).

Forslaget om utsettelse ble nedstemt mot fire stemmer.

Fra venstre: Sekretær Berit K. Bogaard, Jan Kristensen (H), ordfører i Lyngdal kommune, og rådmann Norman Udland. Foto: Tormod Flem Vegge

Flere alternativer

Ordførere, rådmenn et par politikere fra hver kommune i regionen har i rundt ett år arbeidet med å konsekvensutrede to alternativer, med tanke på hvilke kommuner det er hensiktsmessig å slå seg sammen med.

Det andre alternativet, i tillegg til "Lyngdal 4", er kalt «Lister 5». Prosjektgruppen har sett på konsekvenser av en sammenslåing av Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal, Hægebostad og Lyngdal.

"Lister 5"-alternativet fikk ingen stemmer torsdag kveld.

Et tredje alternativ er det såkalte «Null-alternativet», som går på at Lyngdal ikke slår seg sammen med noen kommuner.

Dette alternativet fikk kun én stemme i møtet torsdag.

— Nytt bynavn

Hægebostad kommune tar sitt retningsvalg torsdag kveld. Neste uke skal Audnedal og Lindesnes ta sine valg.

— "Lyngdal 4" er det beste valget. Vi har opplevd et godt samarbeid mellom disse fire kommunene i denne prosessen. Lyngdal har tidlig blitt valgt som administrasjonssentrum, med rådhus og politisk ledelse, for en ny kommune, forteller ordføreren, som sier at navnet på en ny kommune vil bli Lindesnes.

- Hva er det beste argumentet for å realisere «Lyngdal 4»?

— Det er blant annet at vi har mulighet til å unngå eiendomsskatt i den nye kommunen. Det er viktig for å etablere ny næring, sier ordføreren.

— Storkommunen i "Lyngdal 4"-alternativet vil få over 16.300 innbyggere, forteller Norman Udland, rådmann i Lyngdal kommune.

- Det er mulig at Hægebostad og Lindesnes velger å utsette retningsvalgene sine til etter kommunestyrevalget. Konsekvensen er at prosessen fremover blir forsinket, kommenterer ordfører Jan Kristensen.

Spennende dag

Det har skjedd ting i kommunesaken også andre steder i Agder torsdag. Kommunestyret i Evje og Hornnes sa i dag enstemmig ja til Indre Agder kommune, og ber åsdøler gjøre det samme. Mandal bystyre var ikke i tvil da de møttes i ettermiddag - de ønsker å slå seg sammen med Lindesnes og Marnardal.