— Det var ikke feil av Fædrelandsvennen å skrive om «Sørlandssenteret» i Singapore, snarere tvert imot. Det fikk fokus på en viktig sak som trafficking, sa kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco, Dag Nordbø. Torsdag snakket han under Næringslivsdagen i Kristiansand. Temaet var å være forberedt på det uforberedte.

«Sørlandssenteret» er kallenavnet på et ulovlig bordell i Singapore, noe Fædrelandsvennen skrev om i fjor sommer.

— Taushet ikke gull

— Vi skal være åpne. Taushet er ikke gull, og «ingen kommentar» er også en kommentar, sa Nordbø til de rundt 200 næringslivsmenneskene på foredraget.

National Oilwell Varco har 63.000 ansatte over hele verden, 5.000 i Norge og 3.000 i Kristiansand.

— NOV består av folk, og vi vet at mennesker ikke er statiske. Det skjer ting, og det skjer ting vi ikke er forberedt på, sa Nordbø.

Negative oppslag

NOV har vært vant til gode og positive oppslag fra mediene på Sørlandet. Nordbø trakk på foredraget frem flere oppslag om bedriftens ringvirkninger på Sørlandet.

Men for halvannet år siden reiste Fædrelandsvennen med to reportere til Singapore. Der fant de mange sørlandske offshorearbeidere på et bordell som gikk under navnet «Sørlandssenteret».I år ble to NOV-ansatte arrestert i Singapore. Mellom disse to hendelsene var bedriften mye i fokus på grunn av sitt ønske om å flytte inn i et stort, nytt bygg på Støodden.

Nordbø trakk frem «Sørlandssenteret»-saken og flyttesaken under sitt innlegg.

Rettmessig oppdrag

— Det handlet om flere bedrifter på Sørlandet, men vi fikk det største trykket. Vi som bedrift kan leve med det, men flere ansatte sluttet å si at de jobbet der. De sa til ungene sine at de ikke trengte å si at pappa jobber i Singapore. Det var, og er fortsatt en stor belastning for mange av våre ansatte, sa Nordbø.

Deretter sa han at bedriften brukte ubehagelige mediesaker til læring. Deres filosofi er at de skal gi raske tilbakemeldinger til mediene. De skal ha en synlig toppledelse og evne og kunnskap til å svare på alle spørsmål. — Vi må anerkjenne at media har et rettmessig oppdrag i slike saker, sa han.

- Ikke spesielt åpne

Sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, sier at avisen ikke har oppfattet National Oilwell Varco som åpen og tilgjengelig når de har fått kritiske oppslag mot seg.

Vi har ikke opplevd NOV som en åpen bedrift i disse sakene, men jeg håper de vil bli det nå

Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen

— Vi har ikke opplevd NOV som en åpen bedrift i disse sakene, men jeg håper de vil bli det nå, sier Ljøstad. Han mener bedriften har alt å tjene på å følge det Nordbø snakket om på seminaret.

— NOV er en så stor bedrift og arbeidsgiver på Sørlandet, så jeg er enig med Nordbø i at de bør være mer åpne.