— 9. august 2011 var en merkedag. Da fikk vi kontrakt på borepakker til de sju første drillskipene, forteller Grete Strømstad. Hun er direktør for Brasil-prosjektene i National Oilwell Varcos boreteknologidivisjon. Daværende toppsjef Peter Miller kalte det deres største utstyrkontrakt noen sinne. Siden har de klart å få flere enn tre ganger så mange kontrakter.

De 22 borepakkene har en verdi på rundt 30 milliarder kroner til sammen, og har utløst enorm aktivitet både i Korsvikfjorden og i Brasil.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Lokalt innhold

Thales Silva kunne under Rio & Gas fortelle at de har kjøpt en stor tomt i Macaé som skal brukes til utstyr på åtte av NOVs gigantkontrakter med Petrobras. Foto: Roald Ankersen

Like før jul neste år leveres den første riggen fra Keppel-verftet i Brasil til den statseide oljegiganten Petrobras. Den er proppet med NOV-utstyr. Deretter kommer 21 borepakker frem til 2020.— Det blir mye å gjøre. For å betjene avtalen skal vi blant annet bygge en helt ny fabrikk for risere (stigerør) i Macae i Brasil, sa Grete Strømstad til Fædrelandsvennen i sommer.

Risere, eller stigerør på norsk, fører olje fra et brønnhode til plattformen eller produksjonsskipet.

NOV er nødt til å bygge i Brasil for å oppfylle nasjonens krav om at alle kontrakter skal ha cirka 60 prosents lokalt innhold. Macaé ligger 190 kilometer nord for Rio de Janeiro.

Les også:

Fabrikk i superhavn

I tillegg bygger National Oilwell Varco en kjempefabrikk for fleksible rør i Port Açu enda 200 kilometer lenger nord.

Ifølge havnens nettside er NOV blant de første til å åpne fabrikk i det som blir kalt Brasils nye superhavn. Port Acu skal bli den største havnen i Sør-Amerika med 17 kilometer havnelinje og plass til 47 fartøyer samtidig.

NOV investerer 1,3 milliarder kroner i fabrikken på 122.000 kvadratmeter og 400 ansatte. Fleksible rør brukes i forbindelse med boring og oljeproduksjon.

NOV Flexibles har hovedsete i Danmark. Ifølge en pressemelding fra 2012 ligger bedriften under boreteknologidivisjonen som ledes fra Kristiansand. Avdelingen har en kontrakt på 12 milliarder kroner med Petrobras.

Les også:

Stor tomt

På denne tomten i Macaé i Brasil skal NOV bygge en fabrikk for risere eller stigerør på norsk. Foto: Roald Ankersen

Fædrelandsvennen dro for å se området i Macaé hvor den nye fabrikken skal bygges, selv om det planlagte møtet med NOV på stedet ble avlyst av oljeservicekonsernet bare få dager i forveien (se egen sak).På den store lokasjonen NOV Tuboscope i Macaé forteller salgsdirektør Jorge Roberto Giudici at både de og NOVs boreteknologidivisjon skal bygge hver sin fabrikk et par kilometer bak dem.

På den store tomten er det lite bygningsmasse foreløpig. Ti bygningsarbeidere jobber, men de kjenner lite til hva som skal komme. To skilt forteller at det er her NOV skal ha sin fremtidige produksjon.

Ferdig om to år

— Jeg er usikker på hvor mange som skal jobbe der, men det blir mange og det blir stort. Vi har kjøpt et stort landområde, sier salgsrepresentanten Thales Silva fra NOV boreteknologidivisjonen som vi møtte på messen Rio Oil & Gas.

Han forteller at den nye lokasjonen skal inneholde fabrikk for risere, kontorer og verksted. Fabrikken skal stå ferdig i 2016. Da er allerede de første tre-fire riggene levert til Petrobras.

— Fabrikken skal lage utstyr til åtte av borepakkene. De andre 14 lages ved fabrikker i USA forklarer Silva.

Aker bygger for 700 millioner

Aker Solutions boreteknologidel, MH Wirth, flytter inn i en ny fabrikk til 700 millioner kroner i januar i samme nabolag som NOVs riser-fabrikk.

Macaé

MH Wirth skal levere sju borepakker til en verdi av 9-10 milliarder kroner til rigger som skal ut på de nye Petrobras-feltene i Brasil. For å produsere boreutstyr bygger de fabrikk i samme nabolag som National Oilwell Varco. Prislappen er tidligere oppgitt til å være 700 millioner kroner.

— Vi skal flytte inn i januar. I dag har de en mindre fabrikk for stigerør for borerigger i Rio da Ostras. MH Wirth har 250 ansatte i Brasil, nesten alle i Macaé-området, sier Gustavo Goncalves som er brasiliansk direktør i MH Wirth.

Aker Solutions deler fra neste uke sin virksomhet. Boreteknologidelen som har hovedkontor i Kristiansand blir hetende MH Wirth.

Droppet avtale i Brasil

Ifølge salgsdirektøren på NOV Tuboscope har både de og NOVs boreteknologidivisjon planer om produksjonslokaler ved siden av hverandre i Macaé. Foto: Roald Ankersen

National Oilwells norske ledelse ønsker ikke å snakke om milliardkontraktene, og avlyste intervjuavtalen med Fædrelandsvennen i Brasil.Fædrelandsvennen avtalte i sommer å møte leder for Brasil-prosjektene Grete Strømstad i Rio de Janeiro 15. september for å dra sammen til Macaé.

Da vi var i Brasil, et par dager før avreise til Macaé, avlyste Strømstad.

«Hei. Beklager at dette kommer sent, men NOV har besluttet at vi ikke skal delta i reportasjen om NOVs engasjement i Brasil nå», skrev hun i en e-post.

Ingen begrunnelse

Da Fædrelandsvennen ba om begrunnelse og spurte om det var mulig å gjøre om på avgjørelsen, var beskjeden at beslutningen er endelig.

«Jeg kjenner ikke begrunnelsen og kan derfor ikke kommentere det ytterligere», svarte Strømstad. Heller ikke kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø oppgir noen grunn.

«Dette er en beslutning som er tatt av NOVs ledelse, og det gis ingen begrunnelse utover dette», skriver Nordbø, før han også beklager den sene avlysningen.

Hjemme i Norge sier NOV likevel at de kan svare på spørsmål via e-post. Dermed sendte vi dem følgende ti spørsmål:

• Hvor stor blir fabrikken i Macaé?

• Hva skal produseres der?

• Hvor mange skal jobbe der?

• Når skal den stå ferdig?

• Hvor stor er investeringen?

• Vi ser også at NOV Flexibles bygger ny storfabrikk i Port Acu. Vi vet NOV Flexibles har hovedsete i Danmark, men ligger de under boreteknologi som ledes fra Kristiansand?

• Hvor viktig er Brasil for dere som marked?

• Hva tenker dere om Brasil som marked de neste årene?

• Er det for tiden håp om flere (snarlige) store kontrakter i Brasil?

• Er alt i rute, og har det vært spesielle utfordringer med å etablere seg i Brasil?

Dette er svaret vi fikk:

«Brasil er et viktig marked også for oss.Vi gjør nødvendige investeringer for å møte de krav og utfordringer som er forbundet med å levere til Brasil.«