F.v. Anne Grete Ellingsen fra Node, ordfører Arvid Grundekjøn, Bjarne Skeie og stortingsrepresentant Oskar Grimstad. Foto: Torstein Øen
Bjarne Skeie (t.h.) mener at det kanskje ikke blir så galt at boreutstyrsbedriftene må kutte 30-40 prosent. Torstein Bringa håper på et levelig prisleie. Foto: Torstein Øen
Tor Henning Ramfjord fra NOV er spent på nedturens varighet. Foto: Torstein Øen
Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se positivt på utfordringene. Foto: Torstein Øen
Multisalen var full under Sørlandets olje- og offshorekonferanse. Og sannelig ble det folksomt i Kildens foajé i pausen også. Foto: Torstein Øen

— Boreutstyrsprodusentene må antagelig redusere kapasiteten med 30-40 prosent i løpet av de neste par årene. Prosessen startet jo i går, ved at MHWirth helt riktig varslet nedbemanning, sier Tom Fedog.

Han står på podiet i Multisalen i Kilden og holder innlegg under Sørlandets olje- og offshorekonferanse, den fjerde i rekken av arrangementer som DNB, Næringsforeningen i Kristiansandsregionen og Node står bak. Salen er stappfull, men Bjarne Skeie-protesjé og seriegründer Fedog - som for tiden jobber med brønnintervensjonsselskapet Stimline - synes ikke å vekke særlig oppsikt med spådommen sin.

LES OGSÅ:

— Skifergassprodusentene har gjort USA til «svingprodusenten» som kontrollerer markedet, og som kan åpne og stenge krana raskt. Mitt anslag er at oljeprisen vil havne på et rimelig stabilt leie på 60-70 dollar fatet fremover. Det betyr at boring på dypt vann og i arktiske strøk vil bli satt på vent, med de konsekvenser det får for blant annet boreteknologileverandørene, fremholder Tom Fedog. Som for øvrig har 14 år bak seg i det som nå heter MHWirth, og som sammen med Erik H. Zachariasen er gründeren bak dagens Cameron Sense.

Følger ikke Fedog hele veien

"Alle" venter bemanningskutt. Men Tom Fedog får ikke følge helt til mål når han spår 30-40 prosent.

Bjarne Skeie (t.h.) mener at det kanskje ikke blir så galt at boreutstyrsbedriftene må kutte 30-40 prosent. Torstein Bringa håper på et levelig prisleie. Foto: Torstein Øen

— Veien blir til mens du går. Dette er veldig usikkert, og kanskje blir det ikke så galt. Men selvsagt må man tilpasse seg markedet. Dette minner om situasjonen i 1987. Forskjellen er at den gang sendte politiske beslutninger oljeprisen utfor, denne gangen er det kommersielle, sier Bjarne Skeie om Tom Fedogs spådom om 30-40 prosent bemanningskutt hos boreteknologileverandørene.Hans dramatiske varsel ble hyppig diskutert under pausen i Kildens foajé der det vrimlet bransjefolket.

Tom Fedog selv har gjennomført foredraget sitt, forsyner seg med litt frukt og tar det hele med ro.

— Det var på tide at noen sa det. Alle vet jo at det må bli kutt, kommenterer han.

Prisleie

— Reduksjonene kommer nok, men ikke nødvendigvis i et slikt omfang. Vi går inn i et par spennende år. USA leter etter det riktige prisleiet og personlig håper jeg det heller skal være 90-100 dollar enn 60-70 dollar, mener Torstein Bringa fra Future Production.

Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se positivt på utfordringene. Foto: Torstein Øen

— Anne Grete Ellingsen og andre har vel rett i at dette er en gyllen mulighet for flinke teknologileverandører?- Absolutt.Anita S. Dietrichson fra Næringsforeningen velger å se det positive.

— Når vi utfordres, skjerper vi oss. Blir vi nyskapende nok, vil vi komme styrket ut av denne nedturen. Jeg håper bare at bølgene ikke blir altfor store, sier Dietrichson.

Produktutvikling

Vidar Robstad minner om både finanskrisen og situasjonen i 2001. — Alt skulle ned. Det er et spill, dette. Når det gjelder denne konferansen, merker jeg meg at mange bedrifter ikke lenger benytter muligheten til å gjøre seg lekker i arbeidsmarkedet, men heller fokuserer på produkt- og teknologiutvikling.

LES OGSÅ:

Arild Hestås driver Ressurspartner, som har skaffet leverandørindustrien utallige fagfolk de siste årene.

— Man må tåle både opp- og nedturer. I 2014 var aktivitetsnivået relativt høyt, men det skal nok bli slakkere i 2015, antar han. Så legger han til:

— Jeg hadde sans for det Carl Lieungh i Sevan Marine uttalte i Fædrelandsvennen før jul.

Og dermed kan Fædrelandsvennen bringe følgende uttalelse på nytt: "Dette er den sjette nedturen i løpet av mine 30 år i bransjen. «Denne gangen er det annerledes», hører vi hver gang. Men det som skjer, er at både oljepris og aktivitetsnivå treffer en bunn, for så å ta seg opp igjen. Så må vi huske at for 90 prosent av verdens land er det bra med billigere olje, så det er positive aspekter ved dette, også."

Tor Henning Ramfjord fra NOV er spent på nedturens varighet. Foto: Torstein Øen

— Svare for segSå dukker Tor Henning Ramfjord fra NOV opp der Fædrelandsvennens utsendte står.

— Nei, jeg vil ikke kommentere bemanningsreduksjonene hos MHWirth. Hvert selskap må svare for seg. Det vi alle er spente på nå, er lengden på denne nedgangssyklusen. Alle kjemper for å skli over. Varer den ikke for lenge, kan det faktisk være sunt, kommenterer Ramfjord.

Heder til Bjarne Skeie

Onsdagens konferanse begynte ellers på mer hyggelig vis. Ordfører Arvid Grundekjøn snakket med åpenbar innsikt om bransjen. Han svinger innom Node-klyngens fremvekst, og kaller så Bjarne Skeie opp på podiet. Der får «boreteknologiens gudfar» overrakt en presumptivt vakker vase, og får i tillegg høre at minst 4000 av de 10.000 Node-arbeidsplassene kan tilbakeføres direkte til hans gründergjerning. Avslutningsvis vanker det premature lykkeønskninger for 70-årsdagen i mai og et godt, gammeldags «hurra!«

F.v. Anne Grete Ellingsen fra Node, ordfører Arvid Grundekjøn, Bjarne Skeie og stortingsrepresentant Oskar Grimstad. Foto: Torstein Øen

— Jeg føler meg yngre og yngre. Og ingen har vel gjort så mange feil som meg, men jeg har gjort litt mer riktig. Det er poenget: Vær aldri redd for å gjøre feil, men gjør mer riktig! repliserer Skeie, og høster varm applaus.

Sørlandslabb

Olje- og energiminister Tord Lien måtte jo i Stortinget og kan ikke stille på konferansen. Oskar Grimstad, stortingsrepresentant for Frp og fraksjonsleder i Energi- og miljøkomiteen, stepper inn i stedet. Og han gir forsamlingen forvisninger om at olje- og gassnæringen kommer til å være Norges største i mange tiår fremover. Johan Sverdrup-feltet alene skal være i virksomhet i 50 år og skape titusener av arbeidsplasser.

LES OGSÅ:

Men møteleder John G. Bernander har et spørsmål til Grimstad før han slipper ned fra podiet:

— Hva med det som tidligere ble kalt «Sørlandslabb», nå «Mechatronics Innovation Lab», planlagt hos UiA i Grimstad? Vanker det midler?

— Vi har fått klar beskjed om hva som ønskes, senest under en middag tirsdag kveld hvor blant annet Bjarne Skeie, Anne Grete Ellingsen og Arvid Grundekjøn var til stede, opplyser Grimstad.

Og dermed slipper nevnte Ellingsen, Nodes sjef, til.

— Vi har tomt og bygg, og dessuten 50 millioner kroner i penger og 100 mill. i utstyr fra industrien. Når kommer starthjelpen? lyder det inntrengende.