Olje- og energiminister Tord Lien (t.v), politisk rådgiver Elnar Remi Holmen og stortingsrepresentant Oskar Grimstad er alle fra Frp og arbeider med energirelatert politikk. Her er de foreviget i lobbybaren hos Clarion Hotel Ernst. Foto: Thomas Hegna

— Hva jeg vil gjøre for å fremme standardisering av kontrakter på norsk sokkel? Nei, det får operatører og leverandører ordne opp i selv, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Det er tirsdag kveld og han har nettopp ankommet Clarion Hotel Ernst i Kristiansand. Nå tar han seg en liten pils mens han snakker med Fædrelandsvennen. Om en halv time skal han hentes til middag sammen med blant andre Node-leder Anne Grete Ellingsen og ordfører Arvid Grundekjøn. Men noen deltagelse på Sørlandets olje- og gasskonferanse onsdag, som planlagt, blir det ikke. Han må stille i Stortinget.

Standardisering viktig

Det med kontraktsstandardisering er ett av tre spørsmål Lien har fått oversendt fra Node-Ellingsen.

— Standardkontrakter har vært viktig og arbeidet må videreføres. Det vil aktørene selv kunne lande på en god og langsiktig måte. For både operatører og leverandører må tenke fram mot 2030, ikke bare til neste kvartalsrapport, formaner statsråden.

Økt innsats på forskning og utvikling er et annet tema Node-lederen har spilt inn. Fasiliteter for pilottesting av utstyr nok et.

Olje- og energiminister Tord Lien (t.v), politisk rådgiver Elnar Remi Holmen og stortingsrepresentant Oskar Grimstad er alle fra Frp og arbeider med energirelatert politikk. Her er de foreviget i lobbybaren hos Clarion Hotel Ernst. Foto: Thomas Hegna

— Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens langtidsplan inneholder satsing på realfag, teknologi, energi og maritime forhold. Så der er vi inne på et godt spor. Når det gjelder laboratorier, ligger et havromslaboratorium i Trøndelag inne i langtidsplanen for forskning. Men mye av det Node-bedriftene jobber med, bør testes og demonstreres i den største labben av dem alle, nemlig norsk sokkel. Og la det være sagt: Å overlate til politikere å bestemme hva det skal satses på av kunnskaps- og næringsutvikling fremover, gir garantert dårlige resultater. Vi gir grunnleggende føringer, og så tar fagfolkene i Norges forskningsråd seg av mye deretter, fremholder Tord Lien.

Kjenner Node godt

Statsråden forteller ellers at han er godt kjent med Node-bedriftene.

— Fra min tid som forskningspolitisk talsmann i Frp. Jeg kjenner klyngen som et av de mest globalt orienterte miljøene i Norge. Den er jo verdensledende på det som skjer under vann. Dessverre tror jeg veldig mange ikke vet at Node-bedrifter deltar i VM hver dag. Det kan kun de aller beste gjøre, de som har høyest kunnskapsinnhold.

— Noen kommentar til at Node-bedriften MHWirth må si opp fast ansatte?

— Jeg kan vanskelig si noe om kommersielle beslutninger i enkeltselskaper. Men jeg registrerer at en del av overtallighetsproblematikken kan løses gjennom å redusere innleie fra andre deler av Europa. Når det er sagt, er vi på full fart inn i en krevende periode - oljeprisen har jo falt med 50 prosent. Jeg er imidlertid sikker på at næringen, og særlig de mest teknologitunge bedriftene, vil komme styrket ut på andre siden.