— Det er klart dette er vilt og at det på kort sikt er dramatisk. Det rammer hele olje­serviceindustrien, sier toppsjef Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco til Dagens Næringsliv.

Onsdag var det et nytt kraftig fall i oljeprisene. Prisen ligger nå på under 50 dollar per fat. Med andre ord er prisene har mer enn halvert seg siden i sommer.

- Stille i markedet

National Oilwell Varco Norway (NOV) driver med produksjon av boreteknologi og offshore­kraner. Selskapet, som er Sørlandets største private arbeidsgiver, påvirkes av situasjonen.

— Det er helt stille i markedet nå. Ingen nye prosjekter blir signert. Vi er i akkurat samme båt som alle andre, sier Tor Henning Ramfjord (50), administrerende direktør for NOVs norske virksomhet.Samtidig er NOV i en annen situasjon enn mange andre aktører i bransjen. Selskapets ordrebok ble fylt opp i de gode tidene og konsernet når toppen produksjonsmessig første kvartal i år. Ramfjord satser på dette vil få dem helskinnet gjennom krisen.

— Vi konsentrerer oss om å levere i henhold til de kontraktene vi har inngått. Og vi håper vi vil klare å skli gjennom nedturen sånn som sist, sier Ramfjord til DN. Dette var også selskapets strategi i 2008, da finanskrisen førte til at markedet stoppet opp.

Ifølge Dagens Næringsliv var den sammenlagte ordreserveren innen riggdivisjonen i hele konsernet på vel 14 milliarder dollar i fjor. Dette tilsvarende omtrent 110 milliarder kroner.

Ser lyst på fremtiden

NOV-sjefen frykter ikke prisfallet vil føre til langsiktige konsekvenser for oljeserviceavhengige Sørlandet.

— Det ser mørkt ut akkurat nå, men jeg er sikker på at landsdelen på litt lengre sikt vil klare seg meget bra. Jeg forstår at det er en viss usikkerhet, men Sørlandet har fått en unik posisjon og har på mange måter blitt oljeserviceteknologiens mekka. Historien viser også at både omstillingsevnen og knoppskytingen her i regionen er betydelig, forteller han til dn.no.

Onsdag ble konjunkturene for 2015 diskutert i Bankkjelleren i Kristiansand. Da uttalte Anstein Hagen, direktør i NOV at selskapet ennå ikke har nådd toppen og har økende aktivitet.