— MHWirth fikk redusert inntjeningsmarginen før avskrivninger og finansposter i tredje kvartal fra 10,2 prosent til 8,5 prosent. Det selskapet tjente, stammer utelukkende fra salg av reservedeler, enkeltutstyr og servicetjenester. På komplette borepakker sitter vi igjen med tilnærmet null. Hovedårsak er mangel på standardisering og vansker i prosjektgjennomføringen, sier finansdirektør Leif Borge i Akastor ASA.

Vi må bare innse at aktiviteten fremover kommer til å være laber.

Frank O. Reite, konsernsjef i Akastor

Det er torsdag morgen og auditoriet i Felix Konferansesenter på Aker Brygge er så fullt av finansanalytikere og journalister at ikke alle får sitteplass. Akastor, som ble skilt ut fra Aker Solutions 29. september, skal presentere sitt første kvartalsregnskap som selvstendig, børsnotert konsern. Først ut er konsernsjef Frank O. Reite med det store bildet, deretter går finansdirektør Borge i dybden - også på det kristiansandsbaserte boreteknologiselskapet MHWirth, klart største datterselskap innen Akastor med totalt 4200 ansatte og innleide medarbeidere. Rundt 1600 av dem holder til i Kristiansand, men tallet synker etter hvert som innleie-avtaler for nærmere 300 konsulenter utløper.

Ingen nye borepakker

Det ser ikke veldig lyst ut for datteren.

— Riktignok tegnet vi nye kontrakter for 1,7 milliarder kroner i tredje kvartal, men ingen på komplette borepakker. Og vi har for mye kapital bundet opp i prosjekter under utførelse, delvis grunnet forsinkelser i Asia. Vi må bare innse at aktiviteten fremover kommer til å være laber. Jobben blir å klargjøre MHWirth for den neste ordreboomen, både internt og i forhold til markedet. Nå Transocean, Seadrill og andre, store aktører begynner å bestille igjen, må vi sitte ved bordet deres, fremholder konsernsjef Reite.

Han legger til:— Mulighetene er mange. Vi er i ferd med å oppnå lederposisjon innen «Managed Pressure Control», altså trykkontrollert boring. Vi har etablert et nytt lederteam under Roy A. Dyrseth, tilknyttet oss en større, internasjonal lederkapasitet og internasjonalisert salgsaktiviteten enda mer.

21 kommer

I MHWirths ordrereserve ligger nå 21 komplette borepakker. Ti av dem skal leveres i løpet av 2015. — Ved utgangen av dette året vil 78 MH-installasjoner være i drift rundt om i verden. 15 av dem befinner seg på faste plattformer, 37 på halvt nedsenkbare flyterplattformer, 15 på boreskip og seks på oppjekkbare plattformer. I takt med at tallet på installasjoner stiger, øker også etter markedsinntektene fra service og reservedeler. Og der tjener vi bra; marginene ligger på 20-tallet. Å selge enkeltutstyr er også lukrativt, og vi vet å ta oss betalt når kunder vil gjøre endringer på bestilt utstyr, opplyser Akastors lederduo.

Følg Fædrelandsvennen på facebook

Kostnadsbasen

Så, som svar et spørsmål fra en finansanalytiker, antyder Reite behov for «redusert kostnadsbase» fremover.

— Betyr det bemanningsreduksjoner utover mindre innleie?

— Å, det må du ta med Roy (A. Dyrseth, journ.anm).

Fædrelandsvennen har ikke lyktes å få en kommentar fra Dyrseth.

Litt ned på børs

Oslo Børs gikk ikke av skaftet etter å ha fått seg servert Akastors tredjekvartalspresentasjon. Utover torsdag formiddag sank aksjekursen svakt i forhold til dagen før. Ved lunsjtider var hele selskapet verdsatt til snaue 6,5 milliarder kroner. Det er er riktignok en halv milliard mindre enn da Akastor gikk på børs 29. september, men da bør man også huske at indeksutviklingen ikke har vært av det hyggelige slaget i mellomtiden.

Det hører også med til historien at Akastors ordreinngang var rimelig bra i kvartalet - om enn ikke for datterselskapet MHWirth. 190 millioner kroner i overskudd etter skatt for Akastor-konsernet betyr i tillegg pen fremgang fra samme periode i fjor.