Torsdag kom saken opp som en interpellasjon i kommunestyret. De to partiene etterlyser svar fra kommunen.

Yngvar Monstad i MDG tok opp saken som en interpellasjon i kommunestyret i Søgne sist torsdag. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Vi har ventet på svar siden i fjor sommer. Nå er det på tide at kommunen konkluderer, sier Yngvar Monstad i Miljøpartiet De Grønne.

- En del av tunet

Roald Reme, som eier Havbukta i Ny-Hellesund, har lagt en steinplatting foran «dikterstua» på østsiden av eiendommen, og plassert en sittegruppe på plattingen.

- Vi ser på stedet som innmark, i og med at det er en del av vår eiendom og tunet som tilhører Havbukta, sier Roald Reme.

Fra denne vinkelen er plattingen skjult av "Dikterstua". Her skrev forfatter Vilhelm Krag flere av sine kjente verk. I alt er eiendommen til Roald Reme (i bildet) på rundt 50 mål. Foto: Arkivfoto Sondre Steen Holvik

Han skjønner ikke helt hvorfor noen reagerer på og gjør det til en sak at de har satt ut en sittegruppe fem meter fra «dikterstua».— Jeg har ikke sett folk gå i land her, jeg tror de respekterer at det er en del av vår eiendom. Det er ikke et naturlig sted for folk å ferdes. Hvis det kommer båter, så legger de seg lenger ut i sundet, påpeker Reme.

Vi har vel oppfattet at de har vært litt uvillige til å ta fatt i saken.

- Opptatt av allemannsretten

Yngvar Monstad og Per Kjær i SV ønsker spørsmålet avklart ut fra reguleringsplanen, friluftsloven og allemannsretten. De skriver i interpellasjonen at «Søgnes avgjørelse i denne saken vil ha betydning for allmennhetens friluftsliv langt utover kommunens grenser.«

- Vi er veldig opptatt av allemannsretten.Det har vært en del praksis i skjærgården for at de som har eiendommer, i en del tilfeller har prøvd å hindre folk i å benytte seg av allemannsretten, sier Monstad.

- Har det skjedd her?

— Det er det vi ønsker å få en avklaring på, og den er det opp til kommunen å gi. Vi har vel oppfattet at de har vært litt uvillige til å ta fatt i saken, sier Monstad.

Samtidig legger han ikke skjul på at han mener plattingen virker privatiserende, og gir et signal om at folk må holde avstand.

Den kjente fasaden til Havbukta, som vender ut mot det sterkt trafikkerte sundet i Ny-Hellesund. Eiendommen er totalrestaurert etter brannen i februar 2013. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg tror ikke dette er innmark, for å si det sånn. Da hadde vi ikke reist saken, fremholder MDG-representanten.Det er friluftsloven som trekker grensen mellom innmark og utmark, og det er kommunens oppgave å trekke disse grensene.

Lokalavisen Søgne og Songdalen Budstikke har skrevet flere artikler om saken.

Befaring før påske

«Dikterstua», eller «Skriverstua» ligger om lag 100 meter fra den øvrige bebyggelsen i Havbukta. I kommunens arkiver er den registrert som et anneks. Anneks defineres i bygningsteknisk litteratur som en egen bygning med (ekstra) soverom til hovedenheten.

Kommunen sier i sitt svar at de kun er pliktige til å avgi uttalelse i saker hvor det er tvil eller uenighet om et sted er innmark eller utmark, de har ingen myndighet til å fatte en bindende avgjørelse.

Jeg tror ikke dette er innmark, for å si det sånn.

«Slike tvilsspørsmål kan kun rettskraftig avgjøres av domstolene,» heter det i ordførerens svar.

Der blir det også påpekt at «en uttalelse fra kommunen i en konkret sak er ingen rettskilde og vil ha begrenset betydning for andre saker.» Hensikten med at kommunen uttaler seg etter friluftsloven er å løse konkrete enkelttilfeller uten å koble inn rettsapparatet.

Kommunen har kun innhentet svar fra grunneier i saken, siden det har vært uklart hvem som er den andre parten. Etter henvendelsen fra SV og MDG regnes de nå som part i saken.

Før kommunen gir sin uttalelse, vil administrasjonen foreta en befaring på stedet, noe de regner med å få gjort innen påske.