— Det er snakk om å få dekket merutgiftene ut over det forsikringen dekker, sier Roald Reme til Fædrelandsvennen.

Han kjøpte Vilhelm Krags feriested Havbukta i fjor sommer. Hovedhuset på eiendommen var da totalskadet etter brannen i mars 2013. — Vi er jo i den situasjon at Fylkeskonservatoren stiller en del krav i og med at det er en vernet bygning, som vi gjenskaper og restaurerer til opprinnelig stand, sier Reme.

Havbukta er et særskilt tilfelle i og med at bygningen brant.

Forsikringen dekker selve gjenoppbyggingen av den brannskadde hovedbygningen på eiendommen, men ikke merkostnadene ved å restaurere etter antikvariske prinsipper.

Det er disse merkostnadene Reme nå med stor sannsynlighet får dekket.

Tre millioner til fredede bygninger

— Det er faktiske utgifter som har gått med til å gjenskape de samme historiske vinduene, kledningen, dører og tak, sier Roald Reme.

Slik så det ut inne i hovedhuset etter brannen. Bygningen er nå i ferd med å bli restaurert etter antikvariske prinsipper. Det innebærer at alle bygningsmessige detaljer må gjenskapes til det opprinnelige, noe som er meget kostnadskrevende. Foto: Reidar Kollstad, Arkiv

Tirsdag ble det klart at Vest-Agder får 3,3 millioner av Riksantikvaren til istandsetting av fredede bygninger i privat eie.Fylkeskonservator Yvonne Willumsen sier at alle eiere av fredede bygg har muligheten til å søke midler fra Riksantikvarens FRIP (Bevaringsprogram for fredede hus i privat eie)-program.

— Midlene blir utlyst via Fylkeskonservatoren hvert år. Vest-Agder vurderer innkomne søknader omkring jul før det sendes en felles søknad fra Fylkeskonservatoren i januar, opplyser Willumsen.

Hun sier søknaden fra Havbukta om å få dekket nærmere en million kroner er videresendt Riksantikvaren sammen med andre søknader som kom inn innen fristen og som oppfylte søknadskriteriene.

— Er det aktuelt å innvilge søknaden?

— Ja, det er det. Nå har ikke jeg sett føringene fra Riksantikvaren ennå, men Havbukta er et særskilt tilfelle i og med at bygningen brant. Vi har da også fått signaler fra Riksantikvaren om at søknaden skal imøtekommes, sier Willumsen.

Riksantikvaren har siste ordet

I henhold til Riksantikvarens retningslinjer vedrørende brannskadede fredede bygninger er det mulig å søke om å få dekket alle merkostnader, opplyser fylkeskonservatoren.

Vilhelm Krag, forfatteren som oppfant begrepet Sørlandet, fikk eiendommen Havbukta i gave av venner i 1917. Siden bodde han der fra påske til september hvert år fram til han døde i 1933. Foto: Kjartan Bjelland, Arkiv

— Havbukta ble av forsikringsselskapet vurdert til å være totalskadet, det vil si at alt restaureringsarbeidet er definert som en merkostnad etter at forsikringsutbetalingen er trukket fra, sier Willumsen.- Ingen av kostnadene vedrørende tilbygget og heving av hovedhuset er tatt med i søknaden, presiserer Yvonne Willumsen.

Den endelige vurderingen av søknadene ligger hos Riksantikvaren som sender ut sitt tildelingsbrev i mars.

Først i tildelingsbrevet vil Fylkeskonservatoren få informasjon om hvilke føringer som eventuelt ligger ved tildelingen.

Fylkeskonservatoren har tidligere bevilget 500.000 kroner, som gikk til sikring av Havbukta rett etter brannen i 2013. Roald Reme, som er en av eierne bak entreprenørgiganten BRG AS, kjøpte eiendommen fra Krag-arvingene i 2014 for 12,5 millioner kroner.

Restaureringen av hovedhuset har pågått siden i fjor høst. På baksiden oppføres et nytt tilbygg som erstatning for det opprinnelige, som fikk omfattende skader i brannen.

Til eiendommen hører også et anneks. Dette ble ikke skadet i brannen, som skyldtes en feil i det elektriske anlegget.