— Etter brannen ble det sagt fra fylkeskonservator at «Havbukta må behandles som allerede fredet». I ettertid har man inntrykk av at utbygger selv har kunnet legge premissene for gjenoppbyggingen av Havbukta, sier Erik Østrådal, styreleder for Fortidsminneforeningen, Kristiansand og omegn lokallag.

Feriehuset til Vilhelm Krag fikk omfattende skader i brannen i mars 2013, og ble pakket inn i presenning for å beskyttes mot vær og vind. Sommeren 2014 solgte Krags arvinger eiendommen til Roald Reme for 12,5 millioner kroner. Foto: Kjartan Bjelland

Kommunengodkjente i oktober i fjor at Roald Reme, som kjøpte det gamle sommerhuset til forfatter Vilhelm Krag etter brannen i mars 2013, setter opp et litt større tilbygg enn det opprinnelige. Les også:

Vedtaket, som var enstemmig, innebar en dispensasjon fra de midlertidige fredningsbestemmelsene for Ny-Hellesund, og er også velsignet av fylkeskonservatoren.

— Sjenerøs dispensasjon

Velforeningen i uthavna, og enkelte av de fastboende, har vært kritiske til saksgangen i forbindelse med at tilbygget ble godkjent.

Les også:

Kunstner Ingrid Juell Moe mente vedtaket viste en manglende interesse og kompetanse for kulturminnevern hos lokalpolitikerne.

Dispensasjonen som ble gitt for å oppføre tilbygget er svært sjenerøs, og svarer til alle utbyggers ønsker.

I klagen til kommunen skriver fortidsminneforeningen at det nye tilbygget har en vesentlig svakere arkitektonisk og bygningsteknisk forankring til stedet, så vel som til stedlig håndverkstradisjon og byggeskikk.

Dette begrunnes med endringer i takkonstruksjonen, fargevalg, vindustype og at bygget mangler pipe.

— Vi er kjent med at det har vært omfattende kontakt mellom utbygger og fylkeskonservator i denne saken. Dispensasjonen som ble gitt for å oppføre tilbygget er svært sjenerøs, og svarer til alle utbyggers ønsker, med ett unntak, påpeker Østrådal.

Vaktbikkje for kulturminner

Unntaket var at det ikke skulle sprenges. Senere ble det gitt tillatelse til å fjerne fjellmasse likevel, ved å bore den vekk.

Tegningen viser Havbuktas fasade mot sjøsiden, slik det etter planen vil bli seende ut etter at påbygget er ferdig og hovedhuset restaurert. Intensjonen er at påbygget ikke skal være synlig fra sundet. Foto: Alv Tore Romedal

— Per i dag er det fjernet nærmere ni kubikkmeter fjell for å få plass til tilbygget, sier Østrådal.- Hvorfor er denne saken viktig for dere?

— For det første er det en av våre oppgaver å være vaktbikkje når kulturminner ikke ivaretas, enten av private eller offentlige instanser, sier Østrådal.

— Videre frykter vi hvilken presedens såpass omfattende avvik fra gjeldende retningslinjer vil skape for fremtidige byggesaker i Ny-Hellesund, tilføyer Erik Østrådal.

Kommunen ga først signaler om at klagen ville bli avvist, men sa så at de vil behandle den likevel.

Saksbehandler Anne Berit Tønnesland opplyser at hun skal se på klagen denne uka, og gi en henstilling til Fylkesmannen om den skal tas til følge eller ikke.