Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien. Foto: Kirken.no
Kai Steffen Østensen – her på Kirkemøtets talerstol for første gang, tirsdag kveld. Foto: Bjørn Markussen

Biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, tilhører mindretallet i Bispemøtet som fortsatt fastholder kirkens tradisjonelle syn om at ekteskapet er for én kvinne og én mann. Men også han står bak Bispemøtets enstemmige vedtak fra oktober 2015. Der fremgår det at biskopene ønsker at den gamle vigselsliturgien beholdes, men at det i tillegg utarbeides et nytt vigselsritual for likekjønnede par.

Kirkevalgvinner Åpen folkekirke, som i utgangspunktet ønsket å fjerne den gamle liturgien og erstatte den med én ny som kan brukes uavhengig av kjønnssammensetningen, har senere kommet biskopene noe i møte. De sier ja til at gammel liturgi kan beholdes, men at den nye liturgien som skal komme i tillegg, må kunne brukes av alle — både heterofile og homofile par.

Avviser ikke - støtter ikke

Rett før årets kirkemøte starter sine egentlige drøftelser av denne saken - nå først i en lukket arbeidskomité, så åpent i plenum, spør vi biskop Stein Reinertsen:

— Vil du allerede i dag avvise Åpen folkekirkes kompromissforslag?

— Nei, jeg vil verken avvise det eller si at jeg støtter det. Nå vil jeg og de andre biskopene først se hva komitébehandlingen fører til. Etter det kan jeg svare ordentlig på hva jeg til sist vil støtte, sier Reinertsen.

Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien. Foto: Kirken.no

Heller ikke i sitt opprinnelige forslag formulerer biskopene seg kompromissløst. De trekker opp en retning, og ber om at det utvikles en vigselsliturgi «langs disse linjer». Bispemøtets leder og preses, biskop Helga Haugland Byfuglien, har lenge tatt til orde for at likekjønnede bør få gifte seg i kirken.— Mener du Åpen folkekirkes forslag bryter med linjene dere har trukket opp?

— Nei, det mener jeg ikke, sier hun til Fædrelandsvennen.

Heller ikke biskopen i Tunsberg, Per Arne Dahl, vil på dette tidspunktet avvise Åpen folkekirkes forslag til kompromiss. Per Arne Dahls eget syn på ekteskapet, ligger nærmere Reinertsens enn flertallet av bispekollegene, men ved Kirkemøtets åpning var Dahl en av dem som ga uttrykk for et håp om å finne samlende løsninger — nå.- Jeg mener Åpen folkekirkes forslag viser et tydelig ønske om å finne en god felles løsning. Det er bra, sier biskopen i Tunsberg.

«Ordentlig krevende«

Kai Steffen Østensen, som er valgt fra Åpen folkekirkes liste til å sitte på Kirkemøtets sørlandsbenk, sa her i avisa tirsdag at «dersom diskusjonene viser at det kun er gjennom biskopenes kompromissforslag vi kan ta vare på mindretallet, mangfoldet og kirkens enhet, så må jeg være villig til å stemme for det».

Kai Steffen Østensen – her på Kirkemøtets talerstol for første gang, tirsdag kveld. Foto: Bjørn Markussen

Nå har de som er valgt fra Åpen folkekirke hatt egne møter i forbindelse med Kirkemøtet.— Dette er ordentlig krevende. Og jeg ser ikke bort fra at noen fra vår side vil foreslå for Kirkemøtet det som var vårt primære mål: Fjerne den gamle liturgien, og utvikle en ny som alle kan bruke. Men det vet jeg ikke nå, sier Østensen, på vei til første lukkede komitébehandling av saken.

Fædrelandsvennen er kjent med at det ikke ble fremmet noe slikt forslag i arbeidskomitéens første behandling.