– Det var en impulsiv og spontan greie. Jeg nevnte det for Magnus fordi ideen var så sprø at det faktisk kunne være noe han kunne tenke seg å gjøre, sier Carlsen-manager Espen Agdestein og ler.

– Jeg har inntrykk av det gikk bra, legger han til.

Torsdag kveld dukket plutselig sjakkongen Magnus Carlsen opp på scenen ved kulturhuset Sentralen i Oslo.

Publikummet, som hadde kommet for å se et stand-up-show i regi av Morten Ramms humornettsted Humornieu , ventet egentlig på headliner Bård Tufte Johansen, men den kjente komikeren hadde blitt syk.

Bård Tufte Johansen har hatt stor suksess med showet Mann (44). Torsdag kveld ga Magnus Carlsen manuset en ny tvist. Foto: NTB scanpix

Publikum fikk i stedet se en kort videosnutt av Bård Tufte Johansen som forklarte at han hadde blitt syk og ikke kunne stille.

Arrangøren: – Den beste vikaren Bård kunne fått

– Men det spiller ikke så stor rolle hvem som forteller vitsene, så lenge vitsene er bra, sa 46-åringen i videoen.

Og akkurat da entret Magnus Carlsen scenen. 25-åringen, som er betydelig mer kjent for ferdighetene ved sjakkbrettet enn for humoren, fremførte Bård Tuftes vitser fra det kritikeroste showet Mann (44).

– Det var utrolig tøft gjort av Magnus. Han fikk manuset en halvtime før han gikk på scenen, men likevel tok han det veldig rolig, sier Bjørn Bragi Asgeirsson i Humornieu som arrangerte stand-up-showet.

Magnus Carlsen fremførelse av Bård Tuftes "Mann (44)"-manus ble godt tatt imot av publikummet på Sentralen. Foto: Hans Marius Tonstad

– Magnus var den beste vikaren Bård Tufte kunne fått. Det funket veldig, veldig bra. Han var det beste navnet vi kunne håpet på, og publikum var strålende fornøyd, sier Asgeirsson.

Agdestein: – Viktig at Magnus kobler av

I november skal Magnus Carlsen forsøke å forsvare VM-tittelen i New York City. I skrivende stund kjemper hans argeste konkurrenter om retten til å møte 25-åringen i USAs største by.

Selv driver den dobbelte regjerende mesteren med alt annet enn sjakk for tiden.

– Det er utrolig viktig for ham å koble av i perioder. Han hadde det travelt på slutten av fjoråret og tidligere i år, men nå har han mye fritid før vi begynner forberedelsene til Norway Chess den første uken i april, sier manager Espen Agdestein.

I november skal Magnus Carlsen forsøke å forsvare VM-tittelen fra Sotsji i 2014. Her gratuleres sjakkongen av Russland-president Vladimir Putin. Til venstre: Carlsens motstander Viswanathan Anand. Foto: NTB scanpix

– Det er helt bevisst at han ikke tenker så mye på VM. Det er ikke noe vits å bruke opp altfor mye energi på det nå, så vi prøver å holde spenningsnivået nede, sier Agdestein.

Har ingen ønskemotstander

Likevel følger Carlsens spent med på kandidatturneringen i Moskva, der ukrainske Sergej Karjakin og rumenske Levon Aronian foreløpig deler ledelsen. Vinneren blir altså Carlsens VM-motstander.

– Han følger selvfølgelig med, både fordi han er sjakkfan og fordi han er interessert i det men tanke på hvem han skal møte i VM. Med én gang han vet hvem han skal møte, begynner hjernen å jobbe.

– Hvem håper dere på?

– Ettersom VM skal arrangeres i USA, hadde det vært gøy med en amerikaner. Jeg har snekket med Magnus om det, og han har ikke noen ønskemotstander.

Hør siste episode av podcasten Aftenpodden Sport. Jan Åge Fjørtoft og Bertil Valderhaug oppsummerer den norske suksessvinteren sammen med programleder Kjetil Flygind: