Det har vært rykter om det lenge, men nå er det bekreftet: Sjakk-VM 2016 arrangeres i New York.

– Jeg og alle newyorkere ønsker sjakk-VM velkommen tilbake til New York City. Det finnes neppe et bedre sted enn byen der parkene ofte er fulle av sjakkentusiaster, sier New York-ordfører Bill de Blasio til worldchess.com.

Magnus Carlsen er regjerende mester, etter at den norske sjakkongen har slått den indiske sjakkstjernen Vishy Anand to ganger på rad.

Hvem Carlsen skal møte er ennå ikke bestemt. Det vil bli avgjort i kandidatturneringen i Moskva i Russland som arrangeres fra 10. til 30. mars.

– Kan bli spektakulært

– New York er strålende. Vi vet ikke så mye om detaljene ennå, men dette har potensiale til å bli spektakulært. Jeg tror både TV-kanaler og de største avisene der borte kommer til å være interessert. Det er viktig for å øke sjakkinteressen. Et VM i sjakk er en global happening, og det har potensiale til å stimulere sjakkinteressen, sier manager Espen Agdestein til NRK.

For første gang siden 1995

VM-duellen i New York starter 10. november og spilles over 12 runder. Arrangørene har allerede startet jobben med å finne en egnet arena, og samtaler skal allerede ha vært avholdt med blant andre World Trade Center.

I 1995 slo russiske Garry Kasparov nevnte Viswanathan Anand i en 20 runder lang kamp i 107. etasje av nettopp World Trade Center. Det var sist en VM-kamp ble arrangert i USA.