Ivan Bukavsjin var et av de mest spennende talentene som har kommet ut av den russiske sjakkfabrikken de seneste årene.

Nå er han død, i en alder av 20 år.

Det russiske sjakkforbundet bekreftet dødsfallet i en pressemelding tirsdag. Tidlige undersøkelser tyder på at dødsårsaken var slag.

Bukavsjin ble stormester allerede i 2011, og vant Russland Cup i fjor. Han var rangert som nummer 92 i verden på FIDE-listen for januar. Bukavsjins sjakkarrière hadde bragt med seg en rekke triumfer i aldersbestemte klasser, og 20-åringen hadde etter alt å dømme svært fremgangsrike år foran seg ved sjakkbrettet.

Det er relativt sjeldent at sjakkspillere når et såpass høyt nivå i ung alder. Det er kun fem andre spillere på topp 100 i verden som er født i 1995 eller senere.

— Jeg kjente ham ikke så godt, men jeg tenkte at han var ekstremt lovende, sier Peter Svidler, én av Russlands aller beste spiller, til chess.com.

— Jeg er i sjokk

Tidligere VM-utfordrer Boris Gelfand, som spilte mot Bukavsjin så sent som i desember, har også uttalt seg til chess.com.

— Jeg er i total sjokk. Han var bare 20, sier Gelfand til nettstedet.

Den israelske stormesteren Boris Gelfand forteller at han nylig spiste middag med Ivan Bukavsjin, som nå er død. Her er Gelfand i aksjon under kandidatturneringen i London i 2013. Foto: NTB SCANPIX

Bukavsjins dødsfall er ikke den første tragedien som rammer sjakkeliten i senere år. I 2013 døde den russiske stormesteren Igor Kurnosov i en bilulykke.I januar 2014 døde den aserbajdsjanske stormesteren Vugar Gasjimov på et sykehus i Heidelberg, Tyskland, etter å ha fått behandling for en hjernesvulst.

Nå har altså nok en ung, lovende sjakkspiller mistet livet.

— Det er en utrolig trist nyhet. Han var et veldig stort talent og en som fort kunne blitt blant de 15 til 20 beste spillerne i verden, sier forfatter og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum til sporten.com.

Hør Aftenposten-sportens podcast her: