80 dager etter at Norge måtte se Ungarn juble for EM-plass etter at de slo Per-Mathias Høgmos norske landslag i playoff, snakket landslagssjefen igjen.

Det han sa i intervjuet med norske medier har skapt nye diskusjoner hos fotballfolket.

I Aftenpostens intervju med Høgmo slo 56-åringen tilbake mot de som mente Norge ble utklasset taktisk over to kamper, viste til statistikken, og nektet for at det var gambling å kjøre en småskadet Markus Henriksen som spiss i Budapest med Martin Ødegaard hengende bak.

  • LES HELE INTERVJUET MED HØGMO:

— Uforståelig at han ikke kommer med innrømmelser

Tidligere Skeid-trener Kjell Sverre Hansen Wold har sett og lest intervjuene med Høgmo med interesse. Han er imidlertid av en ganske annen oppfatning enn landslagssjefen selv etter analysene av det som skjedde over to kamper sist høst.

Tidligere Skeid-trener Kjell Sverre Hansen Wold. Foto: Digitalsport

— Det er forståelig at han rett etter kampen, i intervjuet som ble vist på TV, var unnvikende i svarene. Det kan være en del av skuffelsen etter å ha tapt, Mer uforståelig er det at han i dagene etter, og spesielt nå så lenge etterpå, ikke kommer med noen innrømmelser for åpenbare mangler i taktikken i forkant av den siste kampen, sier Hansen Wold til Aftenposten. I sin blogg skriver han blant annet:

«Er du helt sveiseblind eller?», er et gammelt og slitt uttrykk som min far og hans generasjon av fotballelskere brukte. Da enten spillere eller trenere ikke så det åpenbare, eller ville vedkjenne det etter et tap. Dessverre må uttrykket børstes støvet av igjen. Når Høgmo etter tre måneder i selvpålagt taushet og eksil endelig snakker om landslagets fiasko mot Ungarn i play-off kampen til EM, hadde vi ventet klarsyn. Vi hadde nesten glemt det. Unnamanøvreringene til Høgmo».

«Så dukket han opp. Som Fugl Fønix stod han der. Og fotballfolket våknet igjen. Endelig skal vi få høre det. Innrømmelsene om feilaktige beslutninger før, under og etter kampen. Ydmykheten som står ved enhver stor leder, og en unnskyldning til folket om at denne gang gikk jeg meg vill i mitt eget hode. Det hadde vært greit det. Det er fair. Jeg tok feil, eller «jeg dreit meg ut», som de sier på puben om forrige helgs oppførsel rett før man blei kasta ut. Men kom det? Lengre unna ydmykhet og selvransakelse av eget lederskap skal man lete lenge etter.»

«Når det eneste som kommer etter selvpålagt taushet for å slippe «straffen», er at man gulper opp de samme flosklene. Med fasit i hånd sier Høgmo at han ville tatt ut det samme laget igjen. Det er da uttrykket sveiseblind er på sin plass. Det åpenbare er synlig selv for den blinde, men ikke for den som har gått seg bort og går i sirkler. Og kan vi leve med det? En landslagssjef som går i akademiske sirkler? Dessverre må vi nok det. Trykket rundt landslaget er borte akkurat nå. Det er vinter og Northug. Presset om fotballresultater er borte for en stund. Landslagsledelsen kan bygge reisverket opp fra bunn igjen».

Ødela for seg selv

Hansen Wold utdyper:

— De har vel analysert de matchene i hjel, og det kan ikke være tvil om at 1. omgangen i bortekampen var ødeleggende for Norge. Mangelen på spiss var åpenbar ved måten han satte opp laget på. Og det gjorde det nesten umulig å gjøre gode bytter etterpå. Det ble mange rokeringer internt, og dermed tok han vekk mange av kortene han hadde. Han var litt for ivrig med å bruke lettbeinte og fintspillende spillere. Han burde begynt med de fysiske spillerne, det burde han innrømmet nå.

Martin ødegaard startet bortekampen mot Ungarn. Det ble ingen suksess. Foto: NTB Scanpix

— Blant annet en lett Martin Ødegaard. Han ble tatt av til pause (sammen med Mohamed Elyounoussi, red.anm.), da er det lov å si at man bommet. Han tok ut for lett lag, han var for naiv i laguttaket. Det fikk ringvirkninger for hvilke bytter han kunne gjøre senere. Det hadde styrket tilliten utad og til pressen, og kanskje også innad i gruppa uten at jeg vet det, hvis han hadde sagt de tingene nå som er åpenbare for de som så kampen, sier han.

— Lei meg på hans vegne

I intervjuet med Aftenposten trekker Høgmo frem statistikken fra kampene, som forteller om 15-9 i målsjanser og 24-3 i cornere – i favør Norge, som bilde på de to oppgjørene. Det synes Hansen Wold er pussig.

— Det er nesten så jeg blir lei meg på hans vegne at han gjør det. En ting er å argumentere med det på bakrommet, men det er noe annet å si det i media. Da må man være smartere enn som så.

Per-Mathias Høgmo (nr. to f.h.) sammen med den norske benken i Budapest i den siste playoff-kampen mot Ungarn. Foto: NTB scanpix

— Hva tror du dette gjør med hans posisjon hos folket nå? - Jeg tror han er mer sårbar nå enn han var etter hjemmekampen mot Kroatia da Norge vant. Da var han på sitt høyeste med tanke på anseelse som norsk landslagssjef. At det ble tap for Ungarn hjemme, det kan skje. Det var ikke så ille. Men de som skjedde før og under kampen i Budapest gjør at han mister litt anseelse. Han får mindre arbeidsro, han får mye større trykk på seg med tanke på hvilke beslutninger han kommer til å ta. Jeg tror han kommer til å velge veldig «safe» i de første kampene nå. Det tror jeg også er lurt. Han har nok lite å gå på hos det norske folk og i pressen før han får en storm mot seg. Man kan nesten ikke gamble med et laguttak, og måten vi tapte på er kanskje den groveste feilen.

Høgmo ønsker kritikken velkommen

— Høgmo sier selv det ikke var gambling?)?

— Hvis det ikke er gambling, så er det dumdristig.

Hansen Wold, som har vært i Skeid i tre perioder inntil i fjor sommer, har vært med på å få frem spillere som Morten Berre, Freddy dos Santos, Moa, Daniel Fredheim Holm, Daniel Braaten, Omar Elabdellaoui og André Hansen. I dag er han trenerutvikler i Langhus.

Høgmos og landslagets mediesjef, Svein Graff, har vært i kontakt med landslagssjefen. Han sier Høgmo er mer selvransakende enn det som er kommet frem i media:

— Med fasit i hånd kunne selvsagt et laguttak vært løst annerledes.

— Hans hovedpoeng i gårsdagens intervjuer var å påpeke at en trener må ta ut det laget han tror på der og da. Derfor ga han uttrykk for at han ville gjort det samme igjen. Landslagssjefen hadde en plan A, men den fungerte ikke og det ble gjort bytter. Det er en erkjennelse av at vi ikke lykkes. Når vi taper to kamper mot Ungarn er det selvsagt relevant å diskutere om andre valg ville gitt et annet utfall i kampene, selv om vi ikke får svar på det, sier Graff til Aftenposten torsdag.