AGDER: — Kirken har utspilt sin rolle. Det står tydelig i Bibelen at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, alle som kan lese ser det. Så de som støtter dette vet at de gjør noe som er i strid med Bibelen, sier Ommund Tveit, kretsleder i Indremisjonsforbundet Sør.

De har over 20 foreninger i Agder og står sterkt i Randesund, Lyngdal, Flekkerøy og flere steder i indre Agder.

LES OGSÅ:

I forbindelse med organisasjonens generalforsamling i Ålesund har presset for å få flere til å forlate Den norske kirke økt.

Ommund Tveit, kretsleder i Indremisjonsforbundet Sør Foto: Privat

— Jeg har vært veldig tydelig i dette spørsmålet. Folk som er med i Indremisjonsforbundet bør melde seg ut av Den norske kirke, sier Ommund Tveit.

Ut av kirken

Tradisjonelt har medlemmene i Indremisjonsforbundet (Imf) også vært medlemmer av Den norske kirke, men i 2009 opprettet de et eget trossamfunn. Under generalforsamlingen denne helga, har flere talere oppfordret medlemmer til å gå inn i dette trossamfunnet.

De mener Den norske kirke i dag driver vranglære.

«Bibelen er avsatt som autoritet for lære og liv. Resultatet er at en er i ferd med å velsigne det Gud ifølge sitt ord ikke vil velsigne.» står det i et råd fra Imfs styre som ble lagt fram for generalforsamlingen.

Når denne giften får komme inn, vil den over tid drepe åndelig liv og spre seg til andre felt.

I dette rådet blir ikke medlemmene bedt om å melde seg ut av Den norske kirke, men å tenke nøye gjennom om de fortsatt vil være medlemmer. De blir også sterkt frarådet å gå «til gudstjenester eller møter der personer som forfekter liberalteologi skal forkynne eller forrette».

— Når denne giften får komme inn, vil den over tid drepe åndelig liv og spre seg til andre felt, sa den avtroppende nestlederen i Imf, Reidar Røyland, ifølge nettstedet Sambåndet.

LES OGSÅ:

Andre sa rett ut at medlemmene måtte forlate kirken.

— I mitt hode må konsekvensen av det Den norske Kirke nå har gjort, være at Imf må bryte med kirken. Hvis ikke grensen for Imf går ved vigselsvedtaket, hvor går den da? spurte den tidligere kretslederen i Imf Sør, Torgeir Skrunes.

Det motsatte

Ommund Tveit har ikke oversikt over hvor mange i Agder som har fulgt hans oppfordring.

— Men mitt inntrykk er at det ikke er spesielt store tall. Jeg hadde forventet at det hadde vært veldig mange flere, sier han.

LES OGSÅ:

— Men har dere ikke alltid vært uenige med kirken i teologiske spørsmål?

— Ja, det har vi vært. Men denne gangen er det enda tydeligere enn før. Det står en ting i Bibelen, men man gjør akkurat det motsatte. Her er det faktisk snakk om å innføre en egen liturgi og gjøre dette til en del av kirkens lære, sier Tveit.

Trengs

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, blir selv sett på som en konservativ teolog. Han håper bedehusfolket blir værende i Den norske kirke.

— Folk må selvfølgelig få følge sin samvittighet. Samtidig håper jeg at mange vil bli stående i kriken. De er viktige i kirken, og det er også plass for de som har dette synet. Det er et helt legitimt syn, sier han.

LES OGSÅ:

Personlig

En av de som har meldt seg ut av Den norske kirke, er Terje Greibesland, formann i Evje og omegn indremisjonsforening og vara i forbundsstyret.

— Men det skjedde for fem-seks år siden, før dette spørsmålet kom opp. Jeg ser på dette som et personlig spørsmål som hver og en får ta stilling til.

- Er det mange som har meldt seg ut?

— Det er ikke mitt inntrykk. Dette har ikke vært noe stort tema hos oss. Men som sagt er mitt inntrykk at dette er et personlig spørsmål som ikke så mange proklamerer høyt ut om.