Rolf Stokkeland mener Bibelen er klar og viste til Paulus ord om menn som ligger med menn. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Mange var møtt fram for å høre biskop Stein Reinertsen forklare homofilivedtaket i Den norske kirke. Her sitter biskopen på første rad sammen med leder i Vennesla menighetsråd, Randi Sofie Hagen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: Agderbiskopen var invitert for å snakke om kirkens to syn på ekteskapet og hvordan han fortsatt kan stå i kirken når han mener enkjønnede ekteskap er feil.

Vi er alle skapt i Guds bilde, og vi skal ha dyp respekt for hverandre. Ingen har ingen rett til å trampe på andres liv.

Han brukte mye tid på å snakke om at det alltid har vært uenighet om teologi — men at kristne kan stå sammen som brødre og søstre for det og at uenighet om ekteskap ikke truer bekjennelsen og ikke er et frelsesspørsmål.

Ba om respekt for homofile

Han tok kraftig avstand fra kristne som snakker nedsettende om homofile og ba alle kristne danne felles front mot homofobi.

— Vi er alle skapt i Guds bilde, og vi skal ha dyp respekt for hverandre. Mange som mener det samme som meg om ekteskapet, har sagt svært mye uklokt om homofile. Ingen har ingen rett til å trampe på andres liv, sa biskopen.

Les også

Et par spørsmål fra salen gikk på bibelsyn og vranglære.

Rolf Stokkeland mener Bibelen er klar og viste til Paulus ord om menn som ligger med menn. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Rolf Stokkeland tok ordet og viste til Paulus. Han ville vite hvorfor ikke homofilisaken er kirkesplittende når Guds ord er klart mot homofil praksis.Biskopen ville ikke inn i en debatt hvor man siterte bibelvers mot hverandre. Han sa:

— På begge sider stikker denne saken meget dypt. På begge sider mener vi at vi står på Bibelens grunn og fundament. Vi er uenige i konklusjon, som teolooger ofte er, men må kunne leve side om side i respekt. Vi ser alle stykkevis.

Aviser Jeppestøl-krav

Samme dag som biskopen kom til Vennesla, gikk pastor Gunnar Jeppestøl ut i Vennesla Tidende og sa at Filadelfia ikke kan samarbeide med Den norske kirke om fellesmøter hvis ikke Vennesla menighetsråd klargjør at ekteskapet er for mann og kvinne.

Jeppestøl svarte ikke på våre henvendelser tirsdag kveld, og biskopen sier andre kirkesamfunn må gjøre sine valg. Han ønsker å mane til fellesskap, tross ulike syn.

Mange var møtt fram for å høre biskop Stein Reinertsen forklare homofilivedtaket i Den norske kirke. Her sitter biskopen på første rad sammen med leder i Vennesla menighetsråd, Randi Sofie Hagen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Leder i menighetsrådet Randi Sofie Hagen sier Jeppestøl ikke vil få den avklaringen han ønsker.— Vi ønsker samarbeid og fellesskap, men Jeppestøl må respektere at det er to syn i Den norske kirke. De skal leve side om side i gjensidig respekt, sa hun.

Jeppestøl sa at Filadelfia ikke kan ha fellesmøter søndag med noen som vier to menn lørdag. Biskopen minner om at lokalmenighetene ikke bestemmer.

— Enkjønnede ekteskap skal kunne inngås i alle kirker. Det har kirkemøtet bestemt. Det er prestene som disponerer kirken, ikke menighetsrådet, sier han.

256 prester vurderer å slutte grunnet enkjønnet vigsel.

Kvernstein om halsen

Samme dag som biskopen var i Vennesla, var det leserinnlegg i Fædrelandsvennen.Tre fra Flekkerøy mener biskopen godtar vranglære og at det for slike, i følge Bibelen, er bedre å bli senket på havets dyp med en kvernstein om halsen.

— Jeg kommenterer ikke sånt, utover å si at det er slikt en biskop må tåle. Og i et demokrati er det greit at folk kommer til orde, sier Stein Reinertsen, før han legger til:

— Jeg håper ting roer seg nå. Kirken har så godt budskap som vi gjerne vil ha fram. Det er på tide å fokusere på noe annet enn homofilispørsmålet.