Dagbokbiografien «Ferry tales» er omstridt allerede før den har havnet i bokhyllene. Skiskytterprofilen Björn Ferry, som la opp etter forrige sesong, er brutalt ærlig – og det har gått utover flere utøvere. Petter Northug, Helena Ekholm, Charlotte Kalla og Marcus Hellner, for å nevne noen.

Men også skiskytterkollegene Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø blir utlevert. Den norske duoen blir beskrevet som skiskyttersirkusets store partykonger.

På spørsmål om han ønsker å kommentere saken, svarer Tarjei Bø følgende i en SMS:

— Nei, takk.

I forbindelse med et showrenn i Russland i april 2012 havnet de to nordmennene på fylla. Ferry var selv med på det hele, men ga seg før kvelden nådde toppen.

– Kom hjem fire

– Jeg og pappsen satt sammen med nordmennene. Hvitvin for meg. Rødvin for pappsen. Jeg vet ikke hvor mye jeg drakk, men det var nok. Jeg dro hjem først av alle i halv ett-tiden. Bussen til konkurransen skulle kjøre i ti-tiden dagen etter. Jeg gikk ned til frokosten før ni og der satt Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. Tarjei var helt hvit i ansiktet, skriver Ferry i boken.

Björn Ferry kom på 23.-plass under herrenes 15-kilometer fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i mars i år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

«Kom hjem fire», skal Bø ha sagt, ifølge Ferry.Dagen etter var det på’n igjen:

– Nytt utested på kvelden. Både mat og drikke. Det fortsatte med hvitvin og bobler. Jeg fant Svendsen og Bø oppe i en sky av lakrisduft. Vannpipe. Testet. Hostet, skriver Ferry.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med Emil Hegle Svendsen foreløpig uten å lykkes.

Mener det er greit med en fest

Den svenske avisen Expressen hevder Björn Ferry utpeker de to nordmennene som skiskyttersirkusets største partykonger. Det avviser forfatteren selv.

– Nei, det mener jeg ikke, sier Ferry til Aftenposten.

– Det er bare korte utdrag som er omtalt i mediene. Dette skjedde i april under showløp, og da mener jeg det er helt ok å dra på fest. Det var vår ferie, fortsetter han.

Heller ikke idrettssjef i Norges skiskytterforbund, Per Arne Botnan, reagerer på hendelsen.

Udramatisk, mener skiskyttersjefen

– Det er ikke dramatisk i det hele tatt. Dette skjedde i forbindelse med et showrenn. Hva utøverne gjør i forbindelse med showrenn, legger ikke vi oss opp i. Så lenge det er utenfor sesong og vår regi, er det ingen stor ting, sier Botnan til Aftenposten.

Emil Hegle Svendsen og brødrene Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, fikk tidligere i år reprimande fra eget forbund etter en fuktig kveld i Pokljuka. Trioen drakk alkohol, badet i en sjø og saboterte rivaliserende landslags biler, ved å slippe ut luft av dekkene.

Ferry omtaler sine norske kolleger som seriøse og profesjonelle.

– Jeg har aldri sett Tarjei og Emil beruset i forbindelse med verdenscuprenn. Jeg har vanskelig for å tro at de fester spesielt mye under sesong, sier han.

PS! Bø er tilbake i trening. — Han var tilbake i trening i går (onsdag). Han følte seg mye bedre, og vi håper han er klar, sier markeds- og kommunikasjonssjef Norges Skiskytterforbund, Gunnar Nybø, til NTB.