OL i Sotsji ble en nedtur, men samtidig også et vendepunkt. Derfor er det en smartere og sterkere 25-åring som deltar i sesongåpningen på Sjusjøen lørdag.

— Mer moden og reflektert, sier landslagstrener Stian Eckhoff, de kvinnelige skiskytternes nye sjef.

Synnøve Solemdals OL ble ødelagt av sykdom. Nå forbereder hun seg foran 2014-15-sesongen, der hun håper å slå tilbake. Foto: Kurt B. M. Haugli

Selv er Solemdal enig i det. Det som skjedde i Russland, der hun følte seg elendig, presterte dårlig og til slutt ble flyttet ut av leiren, ble starten på det som kan bli en god fortsettelse.— Jeg fikk avstand til en del ting og så livet mitt fra et annet synspunkt, sier nordmøringen.

Opptakten til det som var siste sesongs store mål, varslet om at alt ikke var som det skulle.

Ble isolert

— Jeg merket at det var noe galt. Jeg slet, men så fikk jeg det til å stemme litt likevel og før jul for et år siden vant jeg et verdenscupløp. Etter jul kjentes det svart, selv om jeg faktisk var på pallen to ganger. Men jeg ble syk etter hver hardøkt og derfor trente jeg forsiktig inn mot OL. Jeg håpet at det skulle løsne, men orket ikke å kjenne etter.

Utøveren fra Tingvoll gikk de to første distansene i Sotsji, men plasseringer som nummer 35 og 36 fortalte at her var det noe som ikke stemte.

Hun ble isolert utenfor leiren. I nesten to uker hadde hun bare selskap av andre syke utøvere og folk fra Olympiatoppen. Først da hun kom hjem ble det påvist at hun hadde kyssesyken.

— Du begynner fort å tvile på kroppen din og tenker «er dette nivået mitt?» når du ikke klarer å prestere. Derfor var det godt å få beskjed. Jeg husker at jeg gikk i Sotsji-løypene og følte meg utenfor.

Etter å ha tatt helt fri i et par måneder, ble Synnøve Solemdal endelig friskmeldt i mai. Leverprøvene var fine, formen elendig.

— Jeg jogget to minutter og løp to minutter og holdt på slik i 20 minutter. Det var det jeg maktet, forklarer hun, før hun legger til:

— Jeg trodde jeg visste hva dårlig form var, men det visste jeg ikke.

«Ny» utøver

Når Solemdal går sprint lørdag og fellesstart søndag, er en av Norges beste skiskyttere tilbake. Hun er spent, men likevel med en tro på at det hun har trent de siste månedene er av god kvalitet. Landslagstrener Eckhoff ser en ny utøver, som gjorde mange gode grep i sommer. Eleven er enig i at hun har forandret seg.

— Kyssesyken og tiden etterpå ga en nødvendig avstand. Jeg så livet mitt fra et annet synspunkt, og føler at jeg har fått en ny giv. Dessuten er jeg blitt ett år eldre, smiler hun.

Tora Berger og Ann Kristin Aafedt Flatland ga seg etter OL-sesongen, og nå er det Solemdal og hennes yngre landslagsvenninner som skal finne gullveien.

Synnøve Solemdal skuffet i OL. Her er hun i aksjon under sprinten, der hun ble nummer 35. Foto: NTB SCANPIX

Landslagstrener Eckhoff tror at kriser kan gjøre en utøver sterkere, og ikke minst mer reflektert. Han har i alle fall opplevd en Solemdal som er veldig motivert og hardtarbeidende. De fire andre i laget er også svært målbevisste og ikke minst bidragsytere overfor hverandre.— Pr. dags dato er det ingen dronninger i laget. Alle jobber sammen, og det har vært et godt samspill frem til sesongstart, sier Eckhoff.

Solemdal gikk fort på ski, men teknikken har vært på halv tolv.

— Jeg har jobbet med det og styrket opp de musklene som skal til, ikke minst magen. Så har det vært hastighet og treffprosent i skyting. Jeg har ikke vært den mest stabile der, sier hun.

Etter trening på Beitostølen er hun og lagvenninnene nå på Sjusjøen.

— Jeg kan knapt vente med å komme i gang, og jeg er ikke lenger så nervøs. Jeg føler at jeg ikke har noe å tape, jeg har vært der og har opplevd å tape. Jeg vet ikke hvor lang tid jeg vil bruke for å bygge meg opp igjen, men jeg tror jeg vil gå fortere enn før.

Fakta

Synnøve Solemdal

Født: 15. mai 1989

Klubb: Tingvoll IL

Bosatt: Lillehammer

Meritter: Debuterte i verdenscupen i 2008/09-sesongen og sikret seg sine første verdenscuppoeng allerede i det andre løpet, med en 34. plass. Påfølgende sesong (09/10) kom hun inn på landslaget. Tok karrièrens første verdenscupseier i desember 2012, på jaktstart i Hochfilzen. Året etter tok hun sin andre verdenscupseier på samme distanse og samme sted. Under VM i Ruhpolding i 2012 ble hun verdensmester for første gang, da hun var med på det norske laget som tok gull i mixed stafett. Hun var også med på kvinnelaget som tok bronse i stafetten. I 2013 var hun på VM-lagene i Nove Mesto som tok gull på mixed stafett og gull på kvinnenes stafett.