– Fjoråret var egentlig helt elendig. Jeg ofret verdenscuprenn for å satse alt på OL, men mislyktes og falt mellom to stoler. Det var litt rart, sier Tarjei Bø til Sunnmørsposten.

Rart, fordi storebror Bø er vant til å lykkes. I 2011 gikk det så bra som det kunne gå da det daværende stortalentet vant verdenscupen sammenlagt og hele tre VM-gull.

– Det var en helt eventyrlig sesong. Nå er jeg på samme nivå som da. Det har vært en kjempesommer, forteller han.

– Den fysiske formen er mye bedre enn i fjor. Men det er ikke dermed sikkert at jeg blir like god til vinteren. Oppkjøringen blir ikke alltid et speilbilde av sesongen. I fjor hadde jeg en bra oppkjøring, men en dårlig sesong. I 2012 var det motsatt.

OL i Sotsji ble ingen suksess for Tarjei Bø. Foto: NTB scanpix

TronenHan har et sterkt ønske om å ta tilbake tronen som verdens beste skiskytter. Men aller viktigst: Tarjei vil ta tilbake tronen som familiens beste.

Det er nesten like vanskelig, for i fjor vant Johannes Thingnes Bø hele fem verdenscup­renn. Tarjei vant ingen.

– Vi teller en innbyrdes stati­stikk. Selv om han vant fem verdenscuprenn i fjor, og jeg ingen, ble det faktisk 6–6 i innbyrdes oppgjør, avslører han.

– Johannes klarte aldri å vinne renn da jeg deltok. Jeg bruker å mobbe han for det, at han aldri har vunnet når de beste har vært med, ler Tarjei.

Langrenn

Om det virkelig begynner å svinge for Tarjei til vinteren igjen, drømmer han om suksess også på en annen arena.

– Det ligger en langrennsinteresse i meg. Jeg har deltatt i NM i langrenn og har et ønske om å en dag vise meg fram mot spesialistene igjen. Det hadde vært kult, men jeg vet ikke når det skjer, forteller han.

– Det virker som langrennsgjengen har dratt litt ifra nå. Berger og Bjørndalen var helt i verdenstoppen fordi de lå foran på det tekniske. Nå er dette forspranget borte, og langrennsutøverne har spesialisert seg ytterligere. Det er kun Northug og Cologna som hevder seg i alle øvelser, mener Tarjei.

I Tyskland er dog skiskyting mye større enn langrenn. I 2006 ble Michael Greis årets idrettsutøver foran verdensmester Michael Schumacher og VMs toppscorer Miroslav Klose.

– Ingenting er kulere enn å gå foran 30.000 i Tyskland. Det er ganske heavy! Det er litt rart at tyskerne er så mye mer glad i skiskyting. Men det hjelper veldig på sponsorer og sånt. Skiskyting står veldig sterkt i Europa, og interessen er mye større her enn i langrenn.