RUHPOLDING (Aftenposten.no): — Mitt verste mareritt var og er at det skal bli splittelser på landslaget fordi han er broren min, sier Tiril Eckhoff (24).

Etter sesongen skjedde det som ikke var veldig sannsynlig da hun sto på OL-pallen i Sotsji med bronse- og gullmedalje: jentenes suksesstrener Egil Gjelland ble ansatt som herretrener, broren og tidligere skiskytter Stian Eckhoff (35) fikk tilbudet om å ta over hennes lag. Plutselig skulle hun få storebroren sin som trener.

- Det var ikke det som var planen. Det kom overraskende, sier Stian selv.

Tiril Eckhoff tar noen rolige runder på skiskytterstadion i Ruhpolding etter en knallhard intervalløkt. Foto: Kurt B.M. Haugli

De har akkurat avviklet morgenøkten på det praktfulle skiskytteranlegget i Ruhpolding. Omgitt av det begynnende alpine landskapet ved foten av Alpene som er kledd i høstgult, har Tiril Eckhoff gjennomført en knallhard intervalløkt på rulleski. Storebror Stian Eckhoff har vært både høyt og lavt for å tilrettelegge hardtreningen. Senere på terrassen til Gästehaus Mänkenbauer i Ruhpolding denne formiddagen er det harmoni.

Godkjent av lillesøster

Men før roen kunne senke seg, var det noen alvorlige vurderinger som måtte gjøres før søsknene Eckhoff kunne benke seg rundt bordet på terrassen som trener og utøver på samme lag.

— Det ble fort klart at jeg ikke kunne si ja til jobben uten at Tiril sa det var greit, sier Stian.

— Hva sa du til broren din da han ringte og fortalte at han var tilbudt jobben som din trener?

— Det var ikke han som ringte. Det var Egil Gjelland. Jeg sa til Egil at det var greit dersom jeg fortsatt kunne bruke ham som samtalepartner, forteller Tiril.

Lagsplittelsen hun fryktet, har ikke dukket opp en eneste gang så langt. Men så er heller ikke et eneste verdenscuplag tatt ut ennå.

Her er den sportslige ledelsen hos skiskytterne. Fran venstre: Stian Eckhoff (damtrener), Per Arne Botnan (sportssjef) og Egil Gjelland (herretrener). Foto: Kurt B.M. Haugli

— Jeg får bare være god nok hele tiden, slik at det aldri er noen tvil, sier Eckhoff og ler på sitt karakteristiske vis.- Dette blir ikke vanskelig. Vi har helt klare uttakskriterier. Det er til slutt sportssjef Per Arne Botnan som har det siste ordet. Og fortsatt er jo Egil Gjelland med i landslagssammenheng, sier Eckhoff.

Søskenkrangler

— Hender det at dere krangler?

Stian: Det hender vi er uenige.

Tiril: Ja vi er jo det.

Stian: Men vi aksepterer det. Det er stor takhøyde her.

Har dere vært skikkelig sinte på hverandre etter at dere ble trener og utøver på samme lag?

Tiril: Det var vel en gang jeg var sint på deg. Jeg husker ikke helt når det var, sier Tiril.

Stian: Det var i Trysil.

Tiril: Hva var det jeg var sint for da?

Stian: Du hadde fått tilbakemelding på skytingen midtveis i runden.

Tiril: Jaaa, det stemmer.

Stian: Du ble skikkelig forbannet. Men vi pratet om det også var vi ferdige med det. Det er litt viktig vi kan si ifra til hverandre selv om vi er søsken. Hun holder i hvert fall ikke noe igjen når hun gir tilbakemeldinger. Det er bedre det bedre det enn at man ikke sier noe.

Skiskytterflokken

De er tre søsken Eckhoff som er oppvokst i Bærum. De ble skiskyttere alle tre. Kaja Eckhoff har lagt opp, Stian Eckhoff la opp for noen år tilbake etter å ha vært etablert blant de beste skiskytterne i verden. Nå er det attpåklatten Tiril Eckhoff som skal prestere.

Det vil si hun har prestert allerede. Sist vinter ble på mange måter hennes gjennombrudd. Det hele ble toppet med gull (mixed stafett) og to bronse (fellesstart og stafett). Storebroren tror ikke det stopper med det.

— Hun er vel den en av oss tre som har mest trøkk. Hun har fått noen av de raske genene og så er hun tøff i kroppen til å være jente. Det er ikke overraskende at hun allerede har nådd langt.

Skulle slå søsknene

Tiril selv legger ikke skjul på at det som de eldre søsknene presterte var en inspirasjon.

— Jeg trente jo som ung fordi jeg ville slå dem. Men de la begge opp før jeg fikk sjansen. Ennå har jeg ikke seier i verdenscupen. Det har Stian. Kanskje når jeg det målet i år, sier 24-åringen fra Bærum, nå bosatt i Trondheim.

Den nye dronningen

Det norske kvinnelandslaget i skiskyting har alltid hatt en ener. Liv Grete Skjelbred var gallionsfigur i mange år. Så kom Linda Grubben og da sørlendingen Grubben ga seg var det Tora Berger som ble eneren. Bak disse har det som regel vært tynnere. Mediene har vært ivrige etter å finne Tora Bergers arvtager det siste året. Det var Synnøve Solemdal som hadde rollen, men det var Tiril Eckhoff som gikk seg inn i det norske folks hjerter.

Et blendende smil og tårer for bronsemedaljen på fellesstarten i Sotsji har ført henne raskt oppover på kjendisrangeringene.

Kjendis eller ikke. Det er først denne sesongen hun har tenkt å etablere seg som en topp internasjonal skiskytter. Selv om hun nå har lyst til å ta sin første verdenscupseier, handler det største målet for sesongen om laget.

— Vi har satt oss et lagmål om å prestere på stafettene denne sesongen. Spesielt stafetten under VM i Kontiolahti, sier Tiril Eckhoff.