Unge og ivrige vrimler de rundt Tora Berger på skistadion i Kollen.

De vil gjerne oppnå det samme som den tidligere eneren i norsk skiskyting. Bli best. Best i verden. Tora Berger er i ferd med å starte neste fase i livet. Det handler om skiskyting det også. Unge jenter som driver med skiskyting og rekruttering til sporten.

Hun vet alt om forventningene en hel nasjon kan stille opp med. Hun vet også mye om hvordan det er å være jente og toppidrettsutøver.

— Jenter er veldig pliktoppfyllende. Det har aldri vært et problem at jenter har vært late eller lite ivrige. De er i overkant ivrige. De som kommer opp på landslag må rett og slett holdes litt igjen. Det har jeg sett tendenser til i mange år, forteller hun.

Denne erfaringen vil hun bringe videre til de unge håpefulle. Det er også under slike treningssamlinger at Lesjas mest kjente skal ha ett av sine arbeidsområder i fremtiden. Blant unge og ivrige skiskyttere. Hun skal jobbe med rekruttering og være «konsulent» for de yngre talentene.

Hun mangler noen poeng på å ha bachelor i idrett. De skal hun ta, sier hun. Når vi spør om hun kan tenke seg å bli trener i fremtiden, drar hun litt på det – på vanlig Tora-vis.

— Jeg vet ikke. Det spørs om jeg er brukendes til det.

Ut på signingsferd

Dagen før på Scandic-hotellet på Fornebu: En middelaldrende, pent kledd mann reiser seg umiddelbart når Tora Berger passerer i foajeen. Resolutt rekker han frem hånden og takker. Takker Tora Berger for alt hun har gjort. Hun har oppnådd det meste som kan oppnås med startnummer og børse på. Vunnet gull både her og der, verdenscup, titler og priser. Hun har gledet en hel vintersportsnasjon. Men ingen kunne overtale henne til å fortsette etter at hun bestemte seg foran OL-sesongen. Nok er nok, sa hun.

Da hjalp det lite at generalsekretær Stig Flatebø reiste ens ærend til Pokljuka på ettervinteren for å overtale henne. Han fikk nok et nei. Men han klarte å rekruttere henne til en jobb i forbundet.

Nå venter den nye hverdagen på Tora Berger.

— Vi sender henne ut på signingsferd. Det høres fryktelig rojalt ut, men dronningen skal ut på tur, slår skiskytterpresident Tore Bøygard fast og humrer så barten dirrer.

Det handler om en jobb som passer Berger. Hun har alltid hatt et varmt hjerte for unge utøvere og hun ønsker at flere skal oppdage idretten som har gitt henne så mange gleder. Derfor skal hun ut på turné sammen med skiskytterforbundets gedigne smøretrailer. Hun har nå 80 prosent stilling i skiskytterforbundet.

— Jeg må jo ha noe å gjøre. Det er en jobb å være skiskytter, men det er jo deg selv du jobber for. Det er du som hele tiden er i fokus. Nå må jeg begynne å jobbe for andre. Å gjøre noe annet enn å være utøver, er noe som blir veldig nytt for meg. Da er det godt at det er noe kjent jeg skal i gang med, sier Tora Berger.

Reising og kosing

Det er et halvt år siden hun ga seg. Hun har ikke sett seg tilbake. Fra siste renn og frem til midten av august var hun bare 11 dager hjemme i Meråker. Hun har reist og reist. Lystbetont reising til steder hun har drømt om å besøke. Hun har hatt en sommer uten noe press om å gjennomføre trening til faste tider og hardøkter.

Tora Berger har ikke angret på at hun er i ferd med å bli eks-skiskytterdronning.

— Konkurranselivet er over. Det har jeg følt på, og det er godt. Når jeg stiller opp på noe, har jeg ingen ambisjoner. Jeg syklet Birken. Det var deilig å sykle over fjellet uten å presse meg, forteller hun.

Ferdig med konkurranser

Lat og feit har hun likevel ikke tenkt å bli.

— Jeg trener fortsatt. Men nå kan jeg nyte en treningstur på en helt annen måte, sier hun.

Det er tvilsomt om jenta fra Lesja blir å se i NM eller lokale renn. Skiskytterbørsa har hun knapt rørt siden mars, men var nødt til å ta den frem i forbindelse med at hun denne uken er med juniorlandslaget på samling i Oslo.

— Det var veldig rart å ta den frem igjen. Børsa som har vært så sentral i livet mitt i så mange år, sier hun ettertenksomt.

Tronen er ledig

Lenge var hun ensom ener på det norske kvinnelandslaget. Men de siste årene har de mulige arvtagerne vist seg frem. Synnøve Solemdal var utpekt foran fjorårets sesong. Hun vant verdenscup, men slet med sykdom. I stedet ble det Tiril Eckhoff som dukket opp som det nye stjerneskuddet. To bronse (fellesstart og stafett) og ett gull (mixed stafett) i OL gjorde henne til allemannseie over natten. Og hun ble fort utpekt som Bergers arvtager.

— Det har vært veldig mye for Tiril etter OL. Hun skal ikke lese medier resten av året. Det forventes veldig mye av henne fordi hun faktisk vant medaljer i et mesterskap. Synnøve har resultater som er like gode, men det ble glemt ettersom hennes prestasjoner var før jul. Det er flere som er på nivå med Tiril. Mediene er veldig flinke til å legge alt på én, sier en lett refsende Tora Berger.

Hun mener at folk må være tålmodige og at det er fire gode jenter på det norske landslaget som kan prestere på aller høyeste nivå.

Trailer-Tora

Når hun drar på turne med smøretraileren, skal hun stille seg opp på torg og idrettsplasser fra Alta i nord til de sørligste deler av landet som har antydning av forhold for skigåing. Hun begynner i vinter allerede, men etter sesongslutt er det full trailerrulle landet rundt.

— Jeg gleder meg stort til dette. I tillegg til at dette er noe jeg brenner for, så får jeg sett deler av landet som jeg aldri har fått anledning til å besøke, sier hun.

Skiskytterpresidenten skyter inn at de skal bruke Tora Berger til å sørge for at skiskyting blir mer kjent i deler av landet hvor det ikke er stor aktivitet i dag.

— Området fra Mo i Rana til Troms innland er en svart flekk på skiskytterkartet, sier skiskytterpresident Tore Bøygard.