— Dette blir som å skyte seg selv i foten. Dersom vi ikke klarer å gjøre leveforholdene bedre i Vest-Afrika, tror jeg den neste bølgen av flyktninger vil komme derfra, sier Aadland.

Strømmestiftelsen, som har sitt hovedkontor i Kristiansand, er én av mer enn 110 organisasjoner som onsdag vil demonstrere utenfor Stortinget mot regjeringens foreslåtte kutt i bistandsbudsjettet.

— Dette er kanskje en av de aller størst organisasjonsmobiliseringene i landets historie, og bør være et tydelig signal til Stortinget. Vi tror også et bredt flertall i befolkningen deler vår bekymring, sier Øyvind Aadland.

- Tåpelig forslag

Spesialrådgiver Dag Hareide i Regnskogfondet innledet tirsdag på dialogmøtet som Domkirkenes Teologicafé og Forum for Tro og Livssyn arrangerte på Kristiansand folkebibliotek. Han er enig i at kutt i bistand bare vil føre til nye flyktningestrømmer.

— Dette er et tåpelig forslag, som jeg aldri kan tenke meg regjeringen vil få flertall for. Regnskogfondet kan få et kutt som er to til tre ganger så stort som det vi greide å samle inn gjennom TV-aksjonen, sier Dag Hareide.

Han er oppbrakt over at bistandsbudsjettet er kuttet med 22 prosent eller en femtedel, og viser til at både miljø, arbeid for å fremme menneskerettigheter og ren nødhjelp rammes hardt.

— De som rammes klart hardest er ideelle organisasjoner i fattige land. De mister både penger og makt til fordel for staten, sier Dag Hareide.

Også Øyvind Aadland reagerer på at støtten til de private hjelpeorganisasjonene reduseres, og at en større andel vil bli kanalisert gjennom FN-systemet.

— Jeg har stor respekt for det arbeidet FN-organisasjoner legger ned, men det er verdt å merke seg at den norske stat setter større krav til kontroll av hvordan midlene brukes til i private organisasjoner som oss enn til FN-systemet, sier Øyvind Aadland.

Bred front

Alt fra Det Norske Misjonsselskap og Blå Kors til Norsk Folkehjelp og Rød Ungdom har sluttet seg til markeringen foran Stortinget på onsdag. Blant de som skal holde appell er LO-leder Gerd Kristiansen.

I oppropet fra de over 110 organisasjonene heter det blant annet at regjeringens kutt vil påvirke flere millioner fattige i utviklingsland.

- Mye til bistand

Regjeringen har foreslått å kutte drøyt 4,1 milliarder bistandskroner. På regjeringens nettsider skriver utenriksminister Børge Brende at pengene skal brukes til å ta i mot flyktninger på en verdig måte.