— Vi får ikke alle disse pengene, langt ifra, sier campingeier Kristian Herlofsen.

Åros Feriesenter har fått leid ut 40-50 hytter i en tid da det ellers er lavt belegg på campingen i Søgne. Normal pris på denne tiden av året er fra 700 til 1150 kroner per døgn for hver hytte. Fullpris for alle hyttene er cirka 3,6 millioner kroner for de tre månedene de har kontrakt for.

— Når vi går inn på så lange leiekontrakter med mange hytter blir prisene lavere. De får selvfølgelig en stor rabatt, sier Kristian Herlofsen som eier og driver Åros Feriesenter i Søgne.

- Nedre del

Selskapet Mirador AS etablerer 253 akuttplasser for asylsøkere på Åros i Søgne og i Kristiansand sentrum, etter å ha fått kontrakt med UDI.

Kontraktene varer i tre måneder, med opsjon på to nye måneder. Norske nødmottak har priser på 700 til 1000 kroner døgnet per plass.

Hyttene i Søgne har stue, kjøkkenkrok, bad og soverom. Foto: Roald Ankersen

— Vi ligger i nedre del av dette, sier daglig leder Thomas Helleland Homme i Mirador AS. Selskapet er tilknyttet Norges nest største driver av asylmottak, Link AS, med hovedkontor i Kristiansand.Et anslag vil dermed si at de får betalt 10 millioner kroner for tre måneder på Åros og 5,5 millioner kroner for de 88 plassene i Kristiansand sentrum. Dette skal holde til overnatting, tre måltider om dagen, bemanning og drift.

— Vi får en brøkdel av dette sier, Kristian Herlofsen ved Åros Feriesenter i Søgne.

Feriesenteret omsatte i fjor for 14,4 millioner kroner og gikk med 900.000 kroner i underskudd. Herlofsen ønsker ikke å si hvor mye utleien til asylselskapet vil utgjøre av årstotalen.

Utleie i tillegg

Kristian Herlofsen. Foto: Espen Sand (arkivfoto)

Herlofsen sier at akuttplassene for asylsøkere vil legge beslag på mindre enn halvparten av sengekapasiteten de har. De vil drive vinterutleie på vanlig vis ved siden av.— Vi ser egentlig på dette som ordinær utleie, og vi håper det ikke skal være konfliktfylt i forhold til de andre gjestene vi har, sier han. Campingplasseieren sier at de tidligere er spurt om å huse et ordinært asylmottak. Det takket de nei til.

Når forespørselen om et akkuttilbud kom, ville han bidra.

- Hvor lenge kan flyktningene bli?

— I utgangspunktet er det tre måneder, pluss opsjon på to til. I teorien kan de være frem til sommeren for vår del, men fra 24. juni er det fullbooket. Da stiger også prisene til noe UDI neppe vil betale, sier Herlofsen. Ifølge deres prisliste koster det nesten dobbelt så mye å bo der på sommeren.

- Fint for familier

Denne høstdagen i slutten av oktober blåser det kaldt inn fra Søgne-skjærgården. Bassenget er tomt og åpner neppe for de 165 utlendingene som kommer en av de første dagene. Minigolfbanen er tom og ingen barn er å se på lekeplassen eller stranda.

— Vi har gode fasiliteter. Hvis det er barnefamilier som kommer hit, så får de det bra. Jeg håper UDI tenker på det og sender familier hit og eventuelt voksne til Budget Hotel i Kristiansand sentrum. Der er det ikke fint for barn å bo over noe tid, sier Herlofsen.

Fire ganger så dyrt som vanlige mottak

Nødplassene som nå opprettes for flyktninger i Kristiansand og Søgne koster fire ganger så mye som ordinære asylmottak.

— Vi er et privat selskap og er avhengig av å gå med overskudd, men vi har opprettet selskapet for å bidra til å hjelpe UDI med å løse den situasjonen som har oppstått nå. Derfor er jeg også med i prosjektet, sier daglig leder Thomas Helleland Homme i Mirador AS.

Selskapet får trolig rundt 15 millioner kroner for å huse 253 asylsøkere i tre måneder i hytter på Åros og i brakkehotell i Kristiansand sentrum. Rundt 700 kroner døgnet skal holde til husly, tre måltider om dagen og en minimumsbemanning.

Thomas Helleland Homme foran hyttene som skal huse asylsøkere i det midlertidige nødmottaket i Søgne. Foto: Roald Ankersen

Nødovernatting er et betydelig mindre tilbud enn et ordinært asylmottak. Her er det verken helsetjeneste, norskopplæring eller noen annen form for integreringsarbeid. Prisen er likevel fire ganger så høy.— De bor her i påvente av plass på et ordinært mottak, sier Homme.

Link AS har tidligere oppgitt til Fædrelandsvennen at de driver mottak innenfor en ramme på 175 kroner døgnet, altså en fjerdedel av det de nå får betalt.

- Hvorfor er det så mye dyrere med nødmottak?

— Det er to ting som trekker prisen opp. Det er catering, altså maten vi må kjøpe inn fra andre, og innlosjeringen. Vi må leie hytter og hotellrom på ordinære overnattingssteder. Det koster mer enn et bygg vi leier på lange kontrakter, sier Homme.