Tormod Stavenes i UDI Sør sier at de jobber livet av seg for å finne nok plasser til asylsøkere i Norge. Foto: Kjartan Bjelland

— Du hørte UDI-direktør Frode Forfang i går. Han snakket om brakkebyer og enormt store tall på asylsøkere til Norge. Vi må bare jobbe hardt for å få tak i nok mottaksplasser, sier Tormod Stavenes.

— Kan det bli aktuelt med brakkebyer for 1000 til 3000 flyktninger også i området rundt Kristiansand?

— Ja, det er selvfølgelig aktuelt. Vi ser på alle muligheter, sier Stavenes.

Båter og brakker

På en pressekonferanse i Oslo mandag ettermiddag sa Frode Forfang at UDI nå vil opprette brakkebyer som kan ta opptil 3000 asylsøkere i tilknytning til de største byene Sør-Norge.I Nord-Norge sier UDI det vil bli aktuelt å leie inn passasjerskip i tilknytning til større havner.

— Tallene fortsatt er på vei oppover. Bare i forrige uke kom det 2365 asylsøkere til Norge. Månedstallene for oktober ligger på cirka 8800 asylsøkere. I september kom det til sammenlikning 4900, sa Forfang.

- Plass nok

Tormod Stavenes sier at dette flytter seg ut i alle regionene, også til Sørlandet.

— Vi må snart ut på jakt etter flatsenger, og må ta i bruk det vi kan finne. Men det er altfor tidlig å si noe om hvor sannsynlig det er med brakkeby her, sier Stavenes.

— Er det plass i Kristiansands-området?

— Det viktige er å finne kommuner som kan ha infrastruktur, helse og skole til å håndtere dette.

Tormod Stavenes i UDI Sør sier at de jobber livet av seg for å finne nok plasser til asylsøkere i Norge. Foto: Kjartan Bjelland

— Har Kristiansand dette?

— Det kan jeg ikke si noe om, men når vi ringer til ordførere og rådmenn så viser de forståelse for at dette er en vanskelig situasjon. De forsøker å hjelpe og åpner for å være vertskommuner til akuttmottakene, svarer Stavenes.

Nye tilbud

Stavenes ringer for tiden rundt til ordførere eller rådmenn i 18 kommuner i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold i forbindelse med nye mottak for enslige mindreårige som skal opprettes. En anbudsrunde for 700 plasser løp ut på mandag. Her kom det inn 18 tilbud.

Fra før finnes det 400 slike plasser region sør, alle er fordelt på ni forskjellige mottak i Aust- eller Vest-Agder: Gjerstad (30), Tvedestrand (40), Arendal (40), Lillesand (27), Lyngdal (60), Lindesnes (30), Farsund (140 på to mottak) og Songdalen (53).

Mange av de nye anbudene som er lagt inn er fra de allerede eksisterende plassene. UDI har dermed ikke oppnådd de 700 nye plassene de var ute etter.

— Nei. Vi klarer ikke å fylle opp i denne runden heller, sier Tormod Stavenes.

Enda flere

Denne uken er det ventet at UDI skal lyse ut ny anbudskonkurranse, da i betydelige større omfang. På landsbasis skal det etableres 15.000 ordinære mottaksplasser og 10.000 akuttplasser. Cirka en femtedel kommer i region sør, og halvparten av det igjen i Aust- eller Vest-Agder. Om alle plassene blir noe av, kan man forvente 2500 nye plasser i landsdelen. Men det er ikke sikkert det skjer.

Sist UDI hadde anbudsrunde ble kun 3200 av 7500 utlyste plasser etablert.