Dette er et av flere kritikkverdige forhold som gjør at den kvinnelige sykepleieren nå har fått advarsel fra Statens helsetilsyn.

Hun var ferdig utdannet sykepleier ved Universitetet i Agder i 2012, og fikk raskt ansettelse som tilkallings— og ferievikar ved Sørlandet sykehus. Fra 2014 ble hun fast ansatt for å jobbe i fire forskjellige avdelinger.

Kritikkverdige forhold

I januar 2015 sendte organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus bekymringsmelding til Fylkesmannen i Vest-Agder om måten hun gjorde jobben på. Tre av sjefene hennes hadde da rapportert om kritikkverdige episoder.

Hun var på første visitt hos sin epileptiske pasient da anfallet begynte og pasienten ble kvalm. Mens sykepleieren sto med ryggen til, falt pasienten ut av senga. Der ble pasienten liggende med kraftige blødninger fra hodet, brekninger og epileptiske kramper, ifølge tilsynsrapporten fra helsetilsynet.

Sykepleieren fikk panikk, og i stedet for å ta seg av pasienten trykket hun på alarmknappen. Kollegaen som ankom så at sykepleieren sto handlingslammet i rommet, uten å ta seg av pasienten. Kollegaen tok seg av pasienten, mens sykepleieren skulle sjekke med lege hva som skulle gjøres videre.

Krangle

I stedet kom hun tilbake med en medisin mot kvalme som ikke skal gis epileptikere fordi den fører til mer anfall. Kollegene måtte krangle med henne for å få henne til ikke å gi pasienten denne medisinen.

I tilsynsrapporten framgår det også at hun en annen gang hang opp pose for intravenøs veske, men glemte å sette veneflonen i pasienten. Hun glemte ved en annen anledning å bestille blod til en pasient, og ved flere tilfeller glemte hun å skrive ned hva slags behandling pasientene hadde fått. Helsetilsynet mener oppførselen hennes ved flere anledninger utgjorde en risiko for pasientens helse.

Beklager

Sykepleieren har erkjent og beklaget flere av forholdene, men også skyldt på manglende opplæring og veiledning. Helsetilsynet mener feilene hun har begått ikke kommer av for dårlig opplæring, men at hun har manglet kunnskap om kjerneforhold i faget. Sykehuset satte blant annet inn ekstra opplæring av henne, utover det som er vanlig. Blant annet blir hun beskrevet som så nervøs at hun hadde problemer med å jobbe strukturert og å ta i mot gode råd.

Advarsel

«Du har gjort feil på sentrale områder innen sykepleierfaget», skriver helsetilsynet og konkluderer med at har handlet uaktsomt og at hun derfor får skriftlig advarsel, men ingen inndragning eller begrensning i autorisasjonen. Dersom hun svikter ved en senere anledning, vil denne advarselen bli tatt med i vurdering av autorisasjonen. Nå jobber hun ved et annet sykehus i Norge, hvor det ikke er rapportert kritikkverdige forhold.

Sykepleieren ønsker ikke å kommentere saken.