— Dette er å anse som et grovt overtramp på legeetiske normer og utslag av dårlig skjønn, skriver assisterende fylkeslege Elizabeth Bakke i en tilsynsrapport. Hun mener saken er så alvorlig at hun har oversendt den til Statens helsetilsyn. Der skal det tas stilling til om Arendals-legen skal få advarsel, eller miste sin autorisasjon helt eller delvis.

Slo alarm

Det var medisinsk avdeling ved sykehuset i Arendal som først slo alarm. Etter at legen hadde jobbet der en periode, oppdaget kollegene at hun ikke var flink nok rent medisinsk, hun hadde problemer med å lære nye ting og var for dårlig i norsk. Hun hadde blant annet ved flere anledninger feilvurdert pasienter som trengte øyeblikkelig hjelp.

Hun har fremstått som sympatisk og lærevillig, men særlig når hun har stått overfor mer kompliserte avgjørelser har hun vist mangelfulle kunnskaper rent medisinsk. Samarbeidsviljen har også bare vært til stede når det har vært overordnede i nærheten, framgår det av tilsynsrapporten.

Faglige mangler

«Det kan synes som om at problemene for kollegaer og pasienter øker med alvorlighetsgraden og vanskelighetsgraden. I Skien kommune fant de at hun hadde faglige mangler og kom ikke i betraktning som aktuell da hun søkte jobber» skriver fylkesmannen.

Overfor Fædrelandsvennen avviser hun at det er kommet klager på hennes medisinske kunnskaper og samarbeidsvilje.

Norsk

— Nei, dette handler bare om at jeg ikke er flink nok i norsk, sier hun.

— Du skal ved flere anledninger ha feilvurdert øyeblikkelig hjelp pasienter?

— Nei, det var bare en gang, en av de første dagene jeg hospiterte ved Sørlandet sykehus, sier hun.

Når vi konfronterer henne med saken om taushetsplikt, sier hun at den er avgjort og ute av verden.

Ikke presset

— Fylkeslegen skriver at du har presset pasienten til å trekke klagen?

— Denne pasienten var utlending og ikke normal. Jeg har ikke hatt kontakt med ham etterpå, sier hun.

Til tross for de alvorlige anklagene mot henne, jobber hun nå som vikarierende fastlege ved et legesenter i Telemark. Leder av helsetjenesten i kommunen sier legen ikke har informert om de alvorlige anklagene ved ansettelsen:

— Vi har bare fått opplyst at hun er under tilsyn for manglende språkkunnskaper. Dette må jeg ta opp med legen på nytt, sammen med kommuneoverlegen, sier lederen.

Overrasket

Legen selv bekrefter overfor Fædrelandsvennen at hun bare har fortalt sin nye arbeidsgiver om språkproblemene, og saken om taushetsplikt som hun mener er avgjort.

— Men saken om taushetsplikt er avsluttet fordi du presset klager til å trekke den?

— Nei, det gjorde jeg ikke, sier hun.

Statens helsetilsyn skriver at saken trolig vil være avsluttet nærmere nyttår.