Det går fram av en avgjørelse i Statens helsetilsyn.

Kvinnen hadde jobb med å dele ut medikamenter i LAR-prosjektet i kommunen. Etter en tid innledet hun et forhold til en av LAR-pasientene, et forhold av privat og seksuell karakter, står det i dokumentene.

Sykepleieren var hele tiden klar over at det er i strid med reglene for helsepersonell å innlede private forhold til pasientene sine. Derfor holdt hun det lenge hemmelig overfor kommunen som var arbeidsgiveren hennes.

Redd

Etter hvert ble hun imidlertid redd for at forholdet skulle oppdages, og at hun skulle miste jobben på grunn av dette. Hun politianmeldte LAR-pasienten og fikk innført besøksforbud. Pasienten reagerte med å sende henne truende tekstmeldinger og oppføre seg ubehagelig overfor henne. Og det endte i rettssak mot pasienten.

En sykepleier må være i stand til å vise pasienten nærhet, støtte og omsorg, uten å tre ut av sin profesjonelle rolle.

Fra dommen i saken viser det seg at sykepleieren kort tid etter forbudet tok kontakt en rekke ganger med pasienten, både på telefon og sms. Hun skrev at hun lengtet etter ham, blant annet, selv om han hadde fått besøksforbud.

Derfor mener retten at pasientens telefoner og meldinger til henne var berettiget og dermed straffrie.

Rettssak

I forbindelse med rettssaken oppfordret politiet henne til å gå tilbake til arbeidsgiver og fortelle alt om forholdet hun hadde hatt til pasienten. Det gjorde hun. Kommunen meldte dette til fylkesmannen som opprettet tilsynssak som endte hos Statens helsetilsyn.

Dette skriver helsetilsynet: «Helsepersonell må være oppmerksom på at pasienten befinner seg i en situasjon som skaper en spesiell form for sårbarhet og avhengighet. En sykepleier må være i stand til å vise pasienten nærhet, støtte og omsorg, uten å tre ut av sin profesjonelle rolle. Behandlingsrelasjonen skal hele tiden tjene pasientens behov for profesjonell hjelp, og ikke sykepleierens private behov.«

Uegnet

Helsetilsynet slår fast at sykepleierens oppførsel viser at hun er uegnet til å utøve sitt yrke på grunn av uforsvarlig virksomhet:

« En LAR-pasient har mange års historikk med store og sammensatte problemer med rus og psykisk helse. De kan være betydelig svekket og ha lite ressurser å møte utfordringer med. Derfor er dine handlinger et grovt avvik fra gjeldende faglige og etiske krav og et klart brudd på kravet til faglig forsvarlighet ,» står det i dokumentet.

Tilsynet mener også at sykepleieren i sine forklaringer om det som skjedde, har bagatellisert det hun gjorde og har hevdet at pasienten ikke har lidt skade.

Grovt tillitsbrudd

Statens helsetilsyn mener sykepleieren har begått grovt tillitsbrudd både mot pasienten, sin arbeidsgiver og helsetjenesten. For som helsepersonell representerer man helsetjenesten utad.

Dermed konkluderer helsetilsynet med at sykepleieren fratas sin autorisasjon og ikke skal få verken kalle seg sykepleier eller utøve yrket.

— En enorm belastning

Eks-sykepleieren mener straffen hun har fått er alt for streng.

— Denne saken har vært og er en enorm belasting. Jeg har lidd store økonomiske tap siden staten har tatt fra meg mitt levebrød for resten av livet, sier eks-sykepleieren som ønsker å være anonym.

Jeg mener det er alt for strengt å ta fra meg autorisasjonen for resten av livet for dette.

Hun sier at saksbehandlingen tok halvannet år, og mener det er alt for lenge før det faller en avgjørelse.

— Og jeg mener det er alt for strengt å ta fra meg autorisasjonen for resten av livet for dette. Leger som har begått seksuelle overgrep mot pasienter har fått fortsette i jobben med begrensede autorisasjoner. Her er det forskjellsbehandling, mener eks-sykepleieren og viser til saker som rusmisbruk, tyveri av medikamenter, tyveri fra pasienter og dokumentforfalskning

Hun er alenemor med barn, og vet ikke om hun vil klare å få seg en ny jobb.

Flere og flere mister autorisasjonen

134 helsepersonell mistet autorisasjonen i 2014. Det er en økning på 41 fra året før.

52 sykepleiere mistet autorisasjon i 2014, mens 39 mistet i 2013 og 32 i 2012. 39 av dem som mistet autorisasjon i fjor gjorde det på grunn av rusmisbruk, mens seks mistet autorisasjon for seksuell utnyttelse av pasient og sju mistet for faglig svikt, opplyser Statens helsetilsyn på sine nettsider.

I Aust-Agder mistet tre helsepersonell autorisasjonen i 2014, mens fem mistet den i Vest-Agder.

Statens helsetilsyn behandlet 400 tilsynssaker mot helsepersonell og virksomheter i helse- og omsorgstjenesten i 2014, mot 363 i 2013. 247 reaksjoner rettet mot helsepersonell ble gitt i 2014 (227 i 2013). Av disse reaksjonene var 98 rettet mot leger, 63 mot sykepleiere og 18 mot hjelpepleiere. Det var 32 leger som mistet autorisasjonen og 54 fikk advarsel. Videre mistet seks leger og en tannlege rekvireringsretten for legemidler i gruppe A og B. Til sammen var det 52 sykepleiere og 17 hjelpepleiere som mistet autorisasjonen i 2014.