Det er konklusjonen til Agder lagmannsrett etter at mannen i 40-årene anket dommen fra tingretten.

I tre måneder hadde kiropraktoren behandlet kvinnen etter ei skiulykke. Lørdag 4. mai 2013 kontaktet hun ham for å få behandling. Kvinnen, som også er i 40-årene, var denne dagen spesielt dårlig.

Det som skjedde inne på soverommet hennes, er de sterkt uenige om. Kvinnen sier hun ble utsatt for et seksuelt overgrep. Han avviser dette, og sier det lille som var av kontakt mellom dem var gjensidig.

— Utnyttet stillingen

Lagmannsretten tror fullt og helt på kvinnen, og har dømt kiropraktoren både etter straffeloven og helsepersonelloven for å ha utnyttet sin posisjon og overmakt til å skaffe seg seksuell omgang med en pasient.

Retten mener kiropraktoren var fullt klar over at kvinnen ikke ønsket det hun ble utsatt for. At hun ikke maktet å gjøre motstand og merket at kroppen etter hvert responderte på handlingene, endrer ikke på det, slås det fast i dommen.

«Hun var engstelig og redd, idet hun oppfatter at dette var et klart brudd på tilliten hun inntil da hadde hatt til ham som behandler», skriver retten.

Mistet autorisasjon

Noen dager etter overgrepet oppsøkte kvinnen legevakten i Kristiansand der det ble påvist merker på kroppen som samsvarer med det hun har forklart. I dommen fremkommer det at de seksuelle handlingene skjedde over et lengre tidsrom.

I tingretten ble kiropraktoren dømt til sju måneders fengsel og til å betale 100.000 kroner i erstatning til kvinnen. Anken hans medførte altså noe reduksjon i straffen og i erstatningsbeløpet.

Mannen mistet også sin statlige autorisasjonetter saken. Han anket også denne avgjørelsen, men vant ikke fram.