- Helsepersonell er i en meget utsatt posisjon i forhold til denne type påstander. Min klient avviser straffskyld på det mest bestemte. Vedtaket om tilbakekalling av autorisasjon er påklaget, opplyser kiropraktorens forsvarer, Pål M. Andreassen til Fædrelandsvennen.

Om kvelden 4. mai i fjor at kom kiropraktoren i 30-årene på hjemmebesøk til Kristiansand-kvinnen for å behandle henne. Der skal han ha utsatt henne for flere seksuelle handlinger. Nå er han tiltalt etter straffelovens paragraf 193, som har en strafferamme på seks år. Han er også tiltalt etter helsepersonelloven.

Anmeldt i oktober i fjor

Kiropraktoren har flere år vært tilknyttet en klinikk i Kristiansand, hvor han også har hatt eierandeler. Kvinnen hadde vært hans pasient i en periode, og fått behandling av ham flere ganger. Saken ble anmeldt av kvinnen i oktober 2013, og var ferdig etterforsket i mars 2014. Det har tatt lang tid fra saken var ferdig etterforsket til tiltale ble tatt ut i oktober. - Vi er av en slik oppfatning at sakens alder ikke vil få store utslag i straffeutmålingen, sier politiadvokat Morten Bolager Formo.

Grovt tillitsbrudd

Men allerede før straffesaken kommer opp har Statens helsetilsyn vurdert saken. I juli i år mistet mannen sin autorisasjon.

«Ved å utnytte din stilling til å ha intim/seksuell kontakt med pasienten har du vist en sterkt svekket profesjonell vurderingsevne og en manglende forståelse for ditt ansvar og rolle som helsepersonell», skriver Helsetilsynet i et brev til kiropraktoren.

De mener han har gjort seg skyldig i et grovt tillitsbrudd og skriver videre:

«Etter vår vurdering vitner din atferd om manglende evne til å sette egne grenser, manglende impulskontroll og om alvorlig sviktende dømmekraft».

Sykehuset varslet i juni

I juni i fjor varslet Sørlandet sykehus Fylkesmannen i Vest-Agder om kiropraktorens angivelige seksuelle overgrep. Først i desember ble det åpnet tilsynssak.

- Fylkesmannen vurderte det i denne saken av hensyn til den involverte pasienten riktig å bruke noe tid før vi åpnet tilsynssak, sier Kristin Hagen Aarsland, fungerende avdelingsdirektør hos Fylkesmannen.

På grunn av sakens karakter sendte de saken over til Statens helsetilsyn sentralt.

I avgjørelsen fra Helsetilsynet kommer det fram at kvinnen og kiropraktoren har gitt dels ulike versjoner av det som skjedde under hjemmebesøket. Helsetilsynet gjør sin vurdering av bevis helt uavhengig av politiets vurderinger. Det viktige for avgjørelsen er at kiropraktoren var i en behandlersituasjon.

- Hvis det finnes godtgjort at det har funnet sted overgrep mot en pasient, mister man vanligvis autorisasjonen som helsepersonell. Slike forhold vurderes generelt veldig alvorlig av tilsynsmyndighetene, sier Aarsland.

Daglig leder på kiropraktorens tidligere klinikk, opplyser til Fædrelandsvennen at klinikken avsluttet alle forbindelser med mannen da han mistet autorisasjonen sin.

- Dette er en personlig tragedie for ham, sier daglig leder.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med kiropraktoren som ikke vil uttale seg.