Arbeiderpartiet i Sørlandets største by ligger i kryssilden mellom Aust-Agder Ap som ikke vil forhandle om sammenslåing med Vest-Agder, og Vest-Agder Ap som nå også frir til Rogaland.

28 år gamle Isabelle Louise Aabel som i februar overtok Ap-ledelsen i Kristiansand ønsker ikke å gå aktivt inn i motsetningen mellom fylkespartiene:

-Dette er det opp til fylkespartiene og fylkespolitikerne å takle, sier Isabelle Louise Aabel, leder av Kristiansand Arbeiderparti. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er det opp til fylkespartiene og fylkespolitikerne å takle. Vi vil selvsagt bidra med største glede, men gjør det ikke før vi blir bedt om det. Vi har kjempedyktige politikere på fylkesnivå som må ta denne diskusjonen, og så får vi stole på at de tar den jobben på alvor, akkurat som vi har gjort på kommunenivå i K5-prosessen, sier hun.

Ønsker ett Agder

— Men K5 opptar oss mye, og det er jo en viss overlapping her som gjør det vanskelig, medgir Aabel som selv er krystallklar i sin holdning:

— Vi har i mange år ønsket oss ett Agder. Ettersom vi har ekstremt mange felles interesser og et nært og godt samarbeid på mange områder, ønsker vi å viske bort fylkesgrensen. Men det ønsker ikke Aust-Agder Ap, og det må vi forholde oss til, sier hun.

— Men fylkespartiet i Vest-Agder vil nå ha med Rogaland?

-Vi har kjempedyktige politikere på fylkesnivå som må ta denne diskusjonen, og så får vi stole på at de tar den jobben på alvor, sier Isabelle Louise Aabel, leder av Kristiansand Arbeiderparti. Foto: Kjartan Bjelland

— Ja, noen på fylkesnivå er ekstremt proaktive og fremoverlente, og mener at hvis noen ikke vil, må man også se på andre løsninger og de har valgt å gå til Rogaland. Det er i utgangspunktet ingen dum idé. Men også innad i Kristiansand er det ulike meninger som er farget av historien man bærer med seg.

Tungt i vest

— Kan det at Aps fylkespolitikere har tung forankring vest i fylket spille en rolle for frieriet til Rogaland?

— Jeg kan forstå at spørsmålet blir stilt, men det vil jeg avvise. Vi har fylkespolitikere som ser på de mulighetene som er best for utvikling og vekst på et regionalt nivå, sier Aabel.

-Denne uenigheten har vi levd godt med i mange år, sier Aps gruppeleder i bystyret, Mette Gundersen. Foto: Reidar Kollstad

Aps gruppeleder i bystyret, Mette Gundersen, har denne kommentaren til partisplittelsen:— Det beste hadde vært om Ap var samlet i denne saken, men sånn er det altså ikke, og det har vi levd godt med i mange år. Det kan ikke komme som noen overraskelse av Aust-Agder Ap står fast på programmet de gikk til valg på. Fra mitt politiske ståsted mener jeg ett Agder ville styrket oss, men den er også spennende å se mot Rogaland, sier hun.

- Politisk mynt

Fylkesordfører Terje Damman (H) uttrykte i fylkestinget tirsdag bekymring for at Aps indre uenighet vil føre til at Agder splittes i to regioner

-Meningsbrytning er bra for framdriften, påpeker Trond Blattmann, partiveteran og bystyremedlem. Foto: Reidar Kollstad

Partiveteran og bystyremedlem Trond Blattmann kommenterer utspillet slik:— At han vil prøve å slå politisk mynt på dette skjønner jeg godt, men det er helt feil å gjøre Ap til den store stygge ulven her. I denne saken er det uenigheter innad og på tvers av partier og fylkesgrenser over hele landet, påpeker han.

— Jeg synes Høyre og regjeringen heller bør se på sitt eget ansvar etter at de har lagt fram en stortingsmelding som legger veldig få oppgaver til de nye regionene. Det er utrolig viktig at de klarer å skape interessante oppgaver for politikerne som skal styre de nye regionene, men det har de altså ikke klart, sier Blattmann.

Han er ikke redd for at Ap-striden ved fylkesgrensen torpederer samarbeidet på Agder:

— Meningsutveksling og meningsbrytning er bra for framdriften, og så får vi se hvor dette lander, sier han.