I går slo Island selveste England 2–1 i EM og dermed er det lille landet klare for kvartfinale i EM.

– Det føles alltid godt å være islandsk – og ekstra godt i dag og i går. Guttene har vist at du trenger ikke akkurat å ha det beste laget på papiret, det handler om jobbe sammen: Én for alle og alle for én, sier tidligere TIL-spiller Tryggvi Gudmundsson, som scoret 51 mål på 85 kamper i TIL-drakt i perioden 1998-2001.

Nå er 41-åringen fotballekspert for islandsk radio, RUV. Men han tar ikke like mye av som Gudmundur Benediktsson på islandsk TV.

– Nei, ikke helt. Men han er en god kompis av meg. Og det er ikke bare guttene på landslaget som har blitt kjent. Det har jo også han blitt. Han har vært innom TV-show i både USA og England, smiler Tryggvi, som selv fikk 42 landskamper.

– Dere bør skjønne det

– Hvordan forklarer du at et land med 320.000 innbyggere kan slå verdensstormakter i fotball?

– Dere i Norge bør skjønne det litt. Dere har hentet spillere fra Island i flere år. Det første dere sier om oss islendinger er at vi jobber hardt og gjør «alt». Det er den enkleste forklaringen. Vi vet at vi spilte mot England, som på papiret har bedre spillere i hver posisjon. Men vi sier «jeg vil, jeg skal og vi jobber sammen. Alt annet blåser vi i», sier Gudmundsson.

– Vi tror på oss selv og at vi kan gjøre hva som helst. Det er en innstilling vi har som nasjon.

Tror eventyret tar slutt

Han sier at engelskmennene ble glade det ble klart at Island ble motstander i sluttspillet.

– Og nå tenker Frankrike akkurat det samme. Det er sikkert noe som motiverer guttene, sier Gudmundsson om kvartfinalen som spilles søndag.

Men:

– Men jeg tror faktisk eventyret tar slutt mot Frankrike. Spillerne slutter imidlertid aldri å overraske, så du skal aldri si aldri.

TILs islending, Aron Sigurdarson så kampen mot England her hjemme i Tromsø sammen med kjæresten Kristbjörg. Da Wayne Rooney ga England ledelsen tidlig, fryktet han det verste. Men så steg selvtilliten raskt.

– Da vi utlignet rett etter Englands ledermål, trodde jeg vi ville vinne. Så scoret vi mål nummer to, og jeg var aldri nervøs etter det, sier Sigurdarson, som har en landskamp og en landslagsscoring for Island.

– Jeg er stolt over det spillerne har prestert, og selvfølgelig vil alle være en del av dette laget, sier TIL-vingen.